Region i Crna Gora su dobili političku i ekonomsku podršku Evropske unije, čime je potvrđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na video konferenciji sa čelnicima PS OEBS-a i šefovima delegacija iz regiona.

foto skupstina.me

Pored zdravstvenih i ekonomskih izazova, predsjednik Skupštine je dodao da se Crna Gora istovremeno suočava sa grubom političkom destrukcijom usmjerenom protiv države i njenih institucija, od strane Srpske pravoslavne crkve, potpomognute pojedinim političkim akterima iz susjedne države, a sve, kako je naveo, pod plaštom odbrane vjerskih prava i sloboda.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, Brajović je istakao da će oni biti održani na jesen u zakonskom roku, i podsjetio da je početkom maja uputio poziv evropskim institucijama za posmatračke misije.

On je istakao zadovoljstvo činjenicom da je od juče Crna Gora prva država bez zaraženih korona virusom, a da su odlične vijesti rezultat pravovremene i osmišljene strategije i napora institucija i pojedinaca, kao i cijelog društva.

Brajović je, kako se navodi u saopštenju iz Skupštine, informisao sagovornike u PS OEBS da je Skupština Crne Gore tokom pandemije funkcionisala na efikasan način uz maskimalnu zaštitu zaposlenih i poslanika.

Otvarajući konferenciju, predsjednik PS OEBS Džordž Cereteli istakao je da su tokom pandemije Kovida 19 odbori ove organizacije koja broji 57 država bili u stalnoj komunikaciji, kao i da je postojala razmjena informacija između članica u prioritetnoj oblasti zdravstvene bezbjednosti.

Specijalni izvjestilac za Jugoistočnu Evropu Mark Pritčard je akcentovao zadovoljstvo saradnjom država, solidarnošću i odgovornošću tokom epidemije virusom korona, a sada predstoji očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu i suočavanje sa ekonomskim izazovima. Specijalni izvjestilac Pritčard se takođe založio za slanje posmatračkih misija u države kojima predstoje parlamentarni izbori, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna.

“Učesnici su se saglasili o važnosti narednih mjeseci kada je riječ o kreiranju strategija za prevazilaženje izazova, i iskazali potrebu za snažnom multilaterlanom saradnjom koja može biti značajna pomoć svakoj od država. Šefovi delegacija iz regiona razmijenili su informacije o trenutnim zdravstvenim, ekonomskim i političkim prilikama i izazovima u njihovim državama, posebno uoči izbora u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Saglasili su se da novonastale okolnosti treba iskoristiti kao priliku za unaprjeđenje odnosa, posebno u oblasti zdravstva, saobraćaja, trgovine među državama regiona”, navodi se u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve