Nedjelja, 5 Februara, 2023
Rubrika:

Brajović: Pandemija ubrzava, niko nije bezbjedan, korona ne bira

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Crnoj Gori, Mina Brajović, u razgovoru za CdM upozorava da pandemija koronavirusa ubrzava. Napominje da mjere moramo svi poštovati kako bi se zaustavilo širenje virusa, jer, kako ističe, niko nije bezbjedan, korona ne bira.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Crnoj Gori, Mina Brajović, u razgovoru za CdM upozorava da pandemija koronavirusa ubrzava. Napominje da mjere moramo svi poštovati kako bi se zaustavilo širenje virusa, jer, kako ističe, niko nije bezbjedan, korona ne bira.

Mina Brajović

Brajović objašnjava da SZO, kroz svoje ekspertske mreže, u kontinuitetu i budno prati da li se dešavaju promjene koje upućuju da je virus postao manje ili vise patogen. Do sada, a na osnovu analize preko 60000 sekvenci genoma SAR CoV 2 virusa, nijesu došli do dokaza da je došlo do značajnije promjene u ponašanju virusa.

Sa druge strane, jasna je Brajović, podaci upozoravaju da virus može izazvati čitav niz ozbiljnih oboljenja.

“I dalje, velika većina oboljelih ima blagu kliničku sliku, dok 20 odsto inficiranih ima ozbiljnije tegobe. Niko nije bezbjedan, jer virus ne bira”, jasna je ona.

Naučili lekcije

Napominje kako smo tokom pola godine borbe sa pandemijom naučili mnogo lekcija.

Jedna od njih, bez sumnje, ističe, jeste i da je moguće uticati na potencijal virusa da se širi i kapacitet da izaziva oboljenja ukoliko budemo dosljedno sprovodili mjere testiranja, izolacije, praćenja kontakata, liječenja i komunikacije o riziku.

“Ovo su mjere koje spašavaju živote, ali traže angažman svih sektora i odgovornog građanina”, ističe ona u razgovoru za CdM.

Odgovarajući na pitanje CdM-a da li SZO ima jasno objašnjenje kako je moguće da u Kini ima prijavljenih po dvadesetak novoinficiranih na dnevnom nivou, dok se u nekim djelovima svijeta to mjeri i desetinama hiljada, Brajović ističe da je od početka pandemije evidentno da borba sa virusom predstavlja veliki izazov za sve zemlje širom svijeta. Ipak, napominje da se epidemiološke situacije razlikuju od zemlje do zemlje.

“Takođe, vidimo da se pojedine zemlje sa više uspjeha nose sa virusom i njegovim širenjem. Podaci upućuju da su neke zemlje smanjile širenje virusa na nizak nivo, pa čak i da se eliminiše transmisija. Međutim, u vremenu pandemije, nema prostora za opuštanje jer virus može da iznenadi svakog trenutka”, kazala je CdM-u šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori.

Zna se šta je ključ uspjeha

Naglašava kako je veoma važno da u zemlji postoji osjetljiv i funkcionalan sistem nazdora koji ima kapaciteta da bez odlaganja identifikuje svaki sumnjivi slučaj, da ih testira.

Ključ uspjeha borbe protiv pandemije je ostao nepromijenjen za ovih pola godine: testirati, izolovati, liječiti pratiti kontakte, jer jedino tako se odmah može registrovati nova infekcija i zaustaviti njeno dalje širenje.

“Važno je reagovati brzo i aktivirati sistem”, ističe Brajović.

Pandemija ubrzava

Sagovornica CdM-a upozorava – pandemija bez sumnje ubrzava. Raspoloživi podaci upućuju da je epidemiološka situacija u regionu Evrope na “krhkim nogama” i da se veliki broj zemalja se bori da situaciju stavi pod kontrolu.

“U velikom broju zemalja je, nažalost, evidentirano importovanje slučajeva, sve veći broj klastera kao i ponovno širenje infekcije na nivou zajednice. Svaki peti COVID oboljeli u svijetu živi u regionu Evrope. Jednako zabrinjava i situacja na Balkanu. Svjedoci smo da Crna Gora već određeno vrijeme bilježi značajan porast broja oboljelih. U istu grupu zemalja sa porastom broja novo oboljelih pored Crne Gore spadaju i Španija, Luksemburg, Izrael, Kipar, Litvanija, Letonija”, naponje sagovornica CdM-a.

Dodaje da se kao neki zajednički imenitelj Crnoj Gori i zemljama koje bilježe značajan porast broja novoobolejlih prepoznaje popuštanje restriktivnih mjera i mjera fizičkog distanciranja.

“Neophodno je da zemlje budu maksimalno oprezne, kao i da pažljivo, postepeno kalibriraju restriktivne mjere. U slučaju novih klastera, neophodna je njihova kontrola kroz brze i ciljane intervencije. Više puta do sada smo isticali da će naše ponasanje (građana) opredijeliti razvoj epidemioloske situacije. Evidentno je , bez obzira na nivo spremnosti sistema, zemlja nikada neće imati dovoljno kapaciteta da testira, izoluje, isprati sve kontakte i liječi oboljele ukoliko na drugoj strani ima građana koji svoje individualno zadovoljstvo pretpostavljaju kolektivnom zdravlju i dobrobiti”, upozorava ona.

Prekinuti lanac širenja

Pojavljivanje novih slučajeva infekcije, dodaje, nije stvar prirodnog toka epidemije. To je rezultanta mjera za prekid širenja infekcije i istinskog partnerstva i zajedničkog djelovanja sistema i građana.

“Isto kao što je nabavka ventilatora, opremanje odjeljenja intenzivne njege strateški prioritet i okosnica efikasnog odgovora na COVID 19, tako i sistemsko i koordinirano djelovanje u pravcu promjene stavova i ponašanja građana kod kuće, na poslu, tokom odmora, na ulici mora predstavljati jednako nacionalni važan prioritet, ukoliko želimo da nađemo novi način bezbjednog života sa virusom”, kaže Brajović u razgovoru za CdM.

Na kraju, ima jasnu poruku.

“Kada nosimo masku, praktikujemo mjere za higijenu ruku i vodimo računa o distance prilikom svakog kontakta, dajemo doprinos naporima da se prekine lanac širenja infekcije i zaustavi COVID -19”, zaključila je Brajović.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve