Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Božović: Povećanje plata prosvjetarima za pohvalu, ali nije dovoljno

Socijalni položaj prosvjetara, ističe, nije na zavidnom nivou, a crnogorski obrazovni sitem je prevaziđen i krut

Najavljeno povećanje plata prosvjetnim radnicima od 17 odsto u okviru projekta “Evropa sad” pomak je za pohvalu, ali taj iznos prosvjetare neće izvući iz crvene zone već će samo privremeno ugasiti požar, ocijenio je novoizabrani predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović, u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

“Zato tražimo da se sastanemo sa predstavnicima ministarstva finansija i prosvjete da nam objasne model kako će da nam povećaju plate. Prethodnih 20 godina nama se plata uglavnom povećavala kroz koeficijente. Ovaj put je nejasno da li će se to povećati kroz koeficijente, ili će to biti prelivanje onog dijela koji smo do sada izdvajali za zdravstvo”, objašnjava Božović.

On navodi kako se čitava javnost, a ne samo prosvjeta, pita ko će da nam plaća zdravstvene usluge.

“Hoće li država i dalje da nam pokriva kompletne zdravstvene usluge i da li je to jedan korak ka zapadnom principu da dobijam bruto platu, pa plaćam za sebe i poreze i liječenje i sve ostalo. Želimo da vidimo o čemu je riječ. Uputili smo poziv ministarstvima finansija i prosvjete da se sastanemo i da nam objasne, pa da sjednemo i sastavimo radne timove i komisije koje bi radile na implementaciji tog prijedloga u zakonska rješenja”, rekao je Božović.

U prethodnih 20 godina, dodaje, prosvjetnim radnicima se plata povećavala rijetko i nedovoljno.

“Povećavala nam se jednom u četiri godine 10 odsto i otprilike sam izveo računicu da ja, koji trenutno imam preko 20 godina radnog staža, ako me zdravlje posluži pa doživim punu starosnu penziju penzionisaću se sa platom od 850 eura. Dakle, nije nam svijetla perspektiva. Prošle godine smo imali jedno povećanje plata, regulisano 9 odsto, pa ove godine još 3 odsto. Međutim, to nam je devalvirano – svi smo svjedoci. Ne morate nikoga da ubjeđujete da nam je gorivo 1,5 euro po litru koje sve vuče za sobom”, objašnjava Božović.

Povećanje od 17 odsto u prosvjeti, kaže, nijesu imali nikad.

“Ono će malo da popravi našu situaciju i to je potez vrijedan hvale, ali ako se ostane samo na tome, brzo ćemo opet da tražimo povećanje plata”, kazao je Božović.

Socijalni položaj prosvjetara, ističe, nije na zavidnom nivou, a crnogorski obrazovni sitem je prevaziđen i krut.

“Prosječna plata prosvjetara je 550 eura i većina živi od nje i mora da vodi računa o svakom centu. S druge strane, izuzetno je nepovoljan položaj za mnoge koji su zaposleni na određeno godinama. Zapošljavaju se isključivo do 30. juna i onda se pravi pauza preko ljeta. Tokom ta dva mjeseca ne primaju platu i stalno su u neizvjesnosti da li će 1. septembra početi ida rade, ili ne”, pojašnjava Božović.

Tvrdi i da su učenici danas manje zainteresovani za školu.

“Zašto? Jer imaju toliko sadržaja koji su im zanimljiviji na internetu koji im odvlače pažnju, uče plitko i površno, ne ulaze u dubinu problema. Non stop su na telefonu. Trudimo se da to prevaziđemo koliko možemo, ali bojim se da naš sistem ne prepoznaje taj veliki problem. U 7. i 8. razredu imamo 14 predmeta što je previše, a svaki nastavnik cijeni svoj predmet i drži do njega”, kazao je Božović.

Kada je riječ o “sječi direktora” u školama koju je sprovelo ministarstvo Vesne Bratić, Božović podsjeća da je stav Sindikata prosvjete jasan – Ne politiku u škole.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve