Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Božović: Dopunski rad da bude bez pritiska na prosvjetne radnike

Zavod za školstvo preporučio je održavanje dodatne nastave kako bi se nadoknadilo propušteno gradivo tokom pandemije virusa korona

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović saopštio je da već imaju prijave da pojedine uprave škola insistiraju da se dopunska nastava koju preporučuje Zavod za školstvo održava po cijenu da se i subotom dolazi u školu. On je ohrabrio kolege da prijave ako bilo ko na njih vrši pritisak, te da će Sindikat biti tu da ih zaštiti.

Zavod za školstvo preporučio je održavanje dodatne nastave kako bi se nadoknadilo propušteno gradivo tokom pandemije virusa korona. Božović komentariše da prvo treba procijeniti kome je potrebna, a zatim dobro osmisliti.

“Kako škola “Pavle Rovinski” da održava dopusnku nastavu kad nema minutu slobodnog vremena? Osmaci imaju 14 predmeta i ako želite da iz svakog predmeta nadoknadite gradivo, to su 43 časa, pa ta djeca treba da i odmore, da se bave dodatnim aktivnostima. Ne možemo da ih zarobimo 24 sata”, kazao je on.

Pozvao je sve kolege da osmisle da li djeci treba dodatna nastava i da to ne bude pritisak.

“A opet ohrabrujem kolege ako budu imali pritisak od strane direktora iako su to samo smjernice, Sindikat je tu da ih zaštiti. Već imamo prijave da pojedine uprave insistiraju da se taj čas održi po cijenu da se subotom dolazi u školu. Moramo to da osmislimo na kvalitetan način, da ne bude pritiska, jer je prosvjetnom radniku dosta pritiska i on je toliko nezadovoljan da može doći do pucanja”, kazao je on.

Podsjetio je da je radna verzija Granskog kolektivnog poslata Ministarstvu prosvjete, a kojim prosvjetni radnici traže povećanje plate od 45 odsto.

“Prosječna plata u prosvjeti je 700 eura. Međutim, mi imamo situaciju da je univerzitetskim profesorima i ljekarima plata povećana od 35 do 60 odsto. Nemamo ništa protiv, možda će nas bolje dočekati u KCCG-u. Ljekar početnik sa prvom platom ima koeficijent 16, profesor 7,67. To je ogromna razlika”, kazao je on.

Kazao je da 45 odsto optimalno rješenje.

Govoreći o novoj školi u podgoričkom naselju Tološi koju je donirala privatna kompanija Bemax, Božović je kazao da je to pohvalno, ali da ne možemo da se oslanjamo na donacije privatnika.

Naglasio je da su sve škole u Podgorici prebukirane, te podsjetio na izjavu ministra Vojinovića da nedostaju tri škole. Isto tako, nova škola je potrebna i Budvi.

“Nije samo potrebno napraviti nove škole, već i stare obnoviti. Napraviti fasadu. Škola “Vuk Karadžić” u Beranama nema riješenu fasadu, grijanje, ima drvene prozore. Prema tome, nije nam ružičasta situacija”, kazao je on.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve