Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković sastao se danas u Budimpešti sa mađarskim kolegom Tiborom Benkom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je zahvalio Benku na neiscrpnoj podršci koju je Mađarska pružila Crnoj Gori tokom korjenitog reformskog procesa u okviru njenih evroatlantskih integracija, posebno u svojstvu kontakt Ambasade za NATO, u dva navrata.

“On je apostrofirano snažno i sveobuhvatno prijateljstvo dvije zemlje, posebno u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Crnogorski ministar odbrane je naglasio da naša zemlja izuzetno cijeni podršku koju Mađarska pruža njenoj evropskoj perspektivi, ali i ostalim zemljama Zapadnog Balkana. On je potvrdio odlučno opredjeljenje Crne Gore da nastavi reforme i da istraje na putu ka Evropskoj uniji, imajući u vidu da nakon članstva u NATO, evropske integracije predstavljaju prioritet naše vanjske politike”, navedeno je u saopštenju MO.

Bošković je istakao da Ministarstvo odbrane nastavlja sa modernizacijom Vojske Crne Gore, u skladu sa aktuelnim bezbjednosnim izazovima i savremenim standardima, uz podršku saveznika i partnera.

“Ministar Benko je ocijenio da je prijem Crne Gore u NATO istorijski uspjeh, naglašavajući spremnost Mađarske da jednako snažno podrži Crnu Goru i na njenom evropskom putu. Konstatovao je da se u regionu osjeća refleksija problema sa kojima se danas suočavaju Evropa i svijet, te u tom kontekstu naglasio značaj evroatlantskih i evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

U razgovoru je konstatovan evidentan napredak u saradnji NATO i Evropske unije. Zaključeno je da snažna povezanost međunarodnih aktera doprinosi efikasnijem odgovoru na bezbjednosne izazove.

Sagovornici su se saglasili da će se Crna Gora i Mađarska zalagati za očuvanje i unaprjeđenje saradnje u borbi sa aktuelnim bezbjednosnim prijetnjama i izazovima, uz poseban akcenat na preventivno djelovanje protiv terorizma, ilegalnih migracija i hibridnih prijetnji”, dodaje se u saopštenju.

Komentari

avatar