Ministar odbrane, Predrag Bošković, sastao se sinoć sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Antoniom Guterešom, saopšteno je iz Ministarstva.

 

“Bošković je istakao da Crna Gora počiva na principima na kojima su zasnovane UN, te ukazao na snažnu posvećenost multilateralizmu, a time i sistemu Ujedinjenih nacija kao organizaciji koja nastoji da obezbijedi miran, stabilan i prosperitetan svijet. On je istakao da Vlada Crne Gore odnosno Ministarstvo odbrane imaju konstruktivnu ulogu kada je region u pitanju, te da je primarni interes naše zemlje da se u regionu održi stabilnost i nastavi dalji napredak, posebno u odnosu na evropske i evroatlantske integracije. U tom kontekstu, Bošković je informisao generalnog sekretara Gutereša o reformi sistema odbrane Crne Gore, sa fokusom na istorijsko članstvo u NATO savezu”, navodi se u saopštenju.On je, kako dodaju, ocijenio da je u ovim izazovnim vremenima udruženo djelovanje neophodno, jer se države izolovano ne mogu izboriti sa bezbjednosnim izazovima i prijetnjama današnjice.”Stoga, istakao je ministar, Crna Gora, kao jedna od najmlađih članica Ujedinjenih nacija, snažno podržava proces reforme te organizacije, uz uvjerenje da ona predstavlja nezamjenjivu platformu u promovisanju stabilnosti, saradnje i daljeg ekonomskog razvoja regiona, što je značajna podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu daljih reformi i demokratizacije. Bošković je istakao da nema alternative multilateralizmu i Ujedinjenim nacijama kao njegovom stožeru, ističući da će Crna Gora nastaviti sa proaktivnom ulogom jačanja mira i sprječavanja konflikata na globalnom nivou, uz naglasak na potrebu za odlučnijom i jedinstvenijom koordinacijom i aktivnijom ulogom svih članica UN-a”, dodaje se u saopštenju.

Gutereš je, navode, zahvalio na podršci reformama UN, te pozdravio politiku koju Crna Gora vodi, sa posebnim akcentom na politiku afirmacije saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

“On je izrazio podršku evropskim integracijama Crne Gore, te istakao da je Crna Gora prepoznata kao pouzdan partner u uspostavljanju saradnje na nivou šire međunarodne zajednice. Generalni sekretar UN je naglasio da Crna Gora i danas potvrđuje opredjeljenje da kontinuirano doprinosi svjetskom miru i prevenciji konflikata učešćem u međunarodnim misijama, te da je pravi trenutak da se razmotre novi modaliteti izgradnje povjerenja i upravljanja konfliktima u cilju doprinosa izgradnji stabilnijih i mirnijih društava. Izrazio je uvjerenje da će Crna Gora ostati posvećena otvorenoj politici dobrosusjedstva kako bi, na konstruktivan način, doprinijela stabilnosti regiona”, zaključeno je u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve