Srijeda, 27 Oktobra, 2021
Rubrika:

Borovinić Bojović: Crna Gora testira četiri puta više nego 2020.godine

''Svi zajedno moramo biti na istom zadatku, a to je pravovremena i tačna informacija u interesu građana''

Ministarstvo zdravlja Crne Gore svjesno je značaja i prava javnosti da zna, što dokazuje i naša konstantna interakcija sa medijima. Mediji i nevladin sektor kroz svoje djelovanje pokazuju i dokazuju da su korektivni mehanizam javne uprave i zbog toga svi zajedno moramo biti na istom zadatku, a to je pravovremena i tačna informacija u interesu građana, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

”Upravo, svjesni značaja vašeg poziva, podsjetiću da su mediji bili prioritet za imunizaciju, odmah poslije štićenika domova za stare i medicinskih radnika, ali i to da samo novinari, snimatelji i fotoreporteri imaju pravo na besplatne testove u slučaju da nijesu vakcinisani, a treba da izvještavaju sa skupova koji su epidemiološki rizični”, kazala je ona.

Borovinić Bojović je istakla da kao ministarka zdravlja odaje priznanje svim crnogorskim medijima za profesionalan, naučno utemeljen, pristup prilikom izvještavanja o vakcinama i imunizaciji.

”Crnogorski mediji su, za razliku od nekih kolega u regionu i svijetu, odoljeli “žutilu tiraža” po cijenu javnog zdravlja, i zahvalna sam im svima na tome. To je jedan od razloga zahvaljujući kome Crna Gora, u kojoj je dugo i ozbiljno zapuštana oblast vakcinacije, danas ima svakog drugog punoljetnog građanina koji je vakcinisan protiv korona virusa. Podsjetiću vas da preko 50 odsto punoljetnih vakcinisanih prvom dozom smatramo uspjehom jer smo zemlja koja je od 2016. do 2019. spala sa 90 na oko 20 odsto djece koja su vakcinisana MMR-om. Zato rezultat u procesu vakcinacije protiv korona virusa ne možemo da ne smatramo solidnim uspjehom”, kazala je ona.

S druge strane, kako je kazala, Ministarstvo zdravlja i sve zdravstvene ustanove nastojale su da u okviru svojih zakonskih mogućnosti sve vrijeme budu na raspolaganju za odgovore na sva pitanja.

”Uz to, ponosna sam na činjenicu da su crnogorski ljekari i medicinsko osoblje postali sastavni dio i medijske svakodnevice jer praktično da nema dana kada se naš glas ne čuje u jutarnjim programima, radio emisijama ili u dnevnoj štampi. Zahvalna sam kolegama koji, uprkos izuzetnim naporima, shvataju značaj javnih nastupa koji su im nekada zahtjevniji od samog posla koji je, po sebi, izuzetno naporan”, poručila je Borovinić Bojović.

Ona dodaje da su novinarska pitanja nekad bila smjernice za putanju kojom se u određenim oblastima trebalo kretati.

”Ohrabrujemo sve medije da nastave da rade svoj posao po uzusima profesije, a mi, s druge strane obećavamo da ostajemo na raspolaganju da zajedničkim snagama unaprijedimo zdravstveni sistem u cilju dobrobiti svakog građanina Crne Gore”, poručila je Borovinić Bojović.

Ona dodaje da se takođe, zahvaljujući medijima, zna da je kovid testiranje u Njemačkoj tokom prošle godine do oktobra koštalo kao dva PCR sistema.

”Pamtimo da se svojevremeno na nalaz PCR testa čekalo po 7-8 dana. Tako smo ulazili u epidemiološki skandal. Zato, između ostalog, s ponosom mogu da kažem da ove godine nema lažiranja i friziranja podataka da bismo bili upodobljeni niti “corona free” niti bilo kojoj zelenoj listi već testiramo najmanje četiri puta više nego tokom 2020. godine jer nema kontrole epidemije bez opširnog istraživanja. A, upravo je opsežno, a ne jednostrano istraživanje, tačka gdje se zdravstvo i mediji srijeću i ukrštaju, a samo iz tog sveobuhvatnog nalaza izvodi pravilan i tačan nalaz. Rendgen pluća ne može da se očita samo iz nalaza šećera niti obratno”, kazala je ona.

Borovonić Bojović je zamolila javnost da obrati pažnju na činjenicu da je KCCG tokom prošle godije bio zatvoren pola godine za sve što nijesu bili hitni i kovid pacijenti, a da od januara 2021. KCCG radi apsolutno sve.

”Nikad nije zastao ni na sat, a u Crnoj Gori, svake nedjelje, u svim bolnicama, domovima zdravlja i Hitnoj pomoći uradimo oko 140 hiljada pregleda, operacija, prijema i sl. S jedne strane, zabrinjava činjenica za tolikom ljekarskom pomoći, ali, s druge strane, nemojte reći da nema boljeg dokaza o tome koliko je predan naš kompletan zdravstveni sistem: od direktora preko ljekara i medicinskih sestara do vozača i higijeničara. Na osnovu svih podataka koji se nikad do sad nijesu ni prikupljali ni objavljivali ni analizirali, mi utvrđujemo predstojeće okosnice rada”, zaključila je u saopštenju.

IzvorPobjeda

Najnovije

ASK: Zakon prekršilo devetoro poslanika

Agencija za sprječavanje korupcije objavila je da je devetoro poslanika crnogorskog parlamenta prekršilo Zakon o sprječavanju korupcije. ASK je objavio da je su Zakon prekršili...

Savković-Vukčević: Onaj ko je Vesni Bratić dodijelio najvažnije resore, imao je zlu namjeru prema...

Dok o trošku građana nesmetano putuje Evropom, samo u posljednih nešto više od mjesec obišla od Rusije, preko Austrije i Njemačke do Grčke, ministarka...

CNN objavio dokumente, ovo bi mogla biti najveća kriza u istoriji Facebooka

U petak je konzorcijum od 17 američkih medijskih organizacija počeo objavljivati niz tekstova pod zajedničkim nazivom The Facebook Papers ili Facebookovi dokumenti, na osnovu...

Poslanici DPS-a napustili sjednicu

Sjednica skupštinske Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije na kojoj je danas trebalo da se razmatra inicijativa za održavanje konsultativnog saslušanje aktuelnog predsjednika...

Lekić: Dvije su varijante, ili rekonstrukcija ili nova vlada

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić kazao je za TV Adriu da je sastanak predstavnika vlasti prijeko potreban i da je najmanje važno da li će...

Najčitanije

Povezano

Stiglo 100 hiljada Sinovak vakcina, ministarka zdravlja moli građane da se vakcinišu

U Crnu Goru jutros je stiglo 100 hiljada Sinovak vakcina. Na podgoričkom aerodromu, donaciju Turske dočekala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, generalni direktor...

U Kliničkom centru životno ugroženo 58 pacijenata

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se nalazi 121 pacijent sa COVID-19 infekcijom. Kako je saopšteno iz te zdravstvene institucije, životno je ugroženo 58 pacijenata.

Radulović: Kovid pacijenate liječimo kao u Njemačkoj

U bolnicama u Crnoj Gori trenutno se liječi 330 pacijenata zaraženih koronavirusom, dok je od tog broja njih 117 u Kliničkom centru Crne Gore,...

KCCG: Linija za psihološku pomoć tokom pandemije od marta neprekidno funkcioniše

Klinični centar Crne Gore, uz podršku kompanije Crnogorski Telekom, je početkom marta 2021, reaktivirao besplatnu telefonsku liniju koja ima za cilj očuvanje i unapređenje...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve