Utorak, 26 Oktobra, 2021
Rubrika:

Borba protiv siromaštva počinje kvalitetnim obrazovanjem

Svi sagovornici su istakli značaj kvalitetnog obrazovanja, njegovu presudnu ulogu u prekidanju začaranog kruga siromaštva koje se prenosi s generacije na generaciju.

Kako smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori, pitanje je koje su mladi reporteri UNICEF-a prethodne sedmice postavili predstavnicima međunarodne zajednice i civilnog sektora kako bi podstakli pružanje veće podrške djeci koja su pogođena siromaštvom.

Svi sagovornici su istakli značaj kvalitetnog obrazovanja, njegovu presudnu ulogu u prekidanju začaranog kruga siromaštva koje se prenosi s generacije na generaciju.

“Kada kažemo obrazovanje i unapređivanje obrazovanja, mislimo, prije svega, na to da sva djeca u Crnoj Gori treba da imaju besplatnu užinu u školi, besplatne udžbenike, kao i besplatne dodatne vannastavne aktivnosti“, poručila je Tanja Ćirović iz Udruženja „Roditelji“.

Prema istraživanju UNICEF-a iz oktobra 2018, većina djece i mladih Crne Gore uzrasta 9–17 godina nije prisustvovala/učestvovala na nekom kulturnom ili sportskom događaju u proteklih godinu dana. Taj podatak ukazuje na potrebu da se za svu djecu širom zemlje obezbijede besplatne vannastavne aktivnosti.

“Mislim da djeca moraju ići u školu kako bi, kad odrastu, imala bolje mogućnosti za zaposlenje. I možda će tako, kad budu imali svoje porodice, moći da izdržavaju svoju djecu. Dakle, moramo ukloniti prepreke koje sprečavaju djecu da se školuju“, poručila je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks i istakla kako je ovo poseban izazov za romsku zajednicu.

https://youtu.be/e5y7qB0dh_k

Šejla Pepić, nacionalna koordinatorka Centra za romske inicijative, posebno se osvrnula na problem dječjih brakova u romskoj zajednici.

Ona je istakla da je to ključna prepreka za obrazovanje djevojčica, njihovo zapošljavanje i izlazak iz siromaštva.

“Treba promijeniti svijest same zajednice i ukazati im da dječji ugovoreni brakovi nisu običaji i tradicija, već da djevojčice treba da budu obrazovane i da se uključe u društvo. Centar za romske inicijative, već od 2011, svaku sumnju na dječji ugovoreni brak prijavljuje državnim organima kako bi ga spriječili. Ali mi, kao nevladina organizacija, ne možemo sve sami, treba nam pomoć državnih institucija”, navela je ona.

https://youtu.be/4vHcYWRWQA8

Kriza izazvana novim koronavirusom ukazala je na još neke prepreke kvalitetnom obrazovanju, koje je potrebno prevazići radi smanjivanja siromaštva u Crnoj Gori.

Prema nedavnoj studiji UN sprovedenoj u Crnoj Gori, 16 odsto porodica s djecom uzrasta do 18 godina nema pristup kompjuteru ili laptopu koji je povezan na internet.

Digitalni jaz koji postoji među djecom u Crnoj Gori ne odnosi se samo na nejednak pristup novim tehnologijama, već i na razlike u posjedovanju vještina koje omogućavaju adekvatno korišćenje tih tehnologija.

Istraživanja na ovu temu koja je u posljednjih par godina sprovodio UNICEF u Crnoj Gori, a koja su obuhvatala djecu, roditelje i nastavnike, pokazuju veći stepen medijske pismenosti nastavnika u odnosu na roditelje i djecu.

Međutim, uočava se da su kod svih – djece, roditelja i nastavnika – najmanje razvijene kreativne vještine, tj. da se najmanje praktikuje stvaranje novih medijskih sadržaja, a to upravo i zahtijeva veći nivo znanja i vještina.

Nastavnici u školi internet najčešće koriste za provjeravanje informacija.

Ovaj podatak upućuje na neophodnost obuke nastavnika kako bi efektnije koristili medije u nastavi i tako razvijali digitalnu i medijsku pismenost učenika, koje su im neophodne na tržištu rada 21. vijeka.

Najnovije

Rajnke čestitala Krivokapiću na članstvu Crne Gore u Savjetu UN-a

Premijeru Zdravko Krivokapiću uskoro će biti uručena pozivnica za učešće na Samitu za demokratiju, koji će biti održan 9. i 10. decembra u virtuelnom...

Završen šampionat Crne Gore za šahistkinje: Druga titula Nikoline Koljević

Završen je seniorski šampionat Crne Gore u konkurenciji dama. U konkurenciji sedam igračica prva kroz cilj je prošla Nikolina Koljević. Mlada Cetinjanka i standardna reprezentativka je...

Policija snima sjutrašnji skup u Pljevljima koji organizuje SPC

Crnogorska policija snimaće sjutra javno okupljanje u Pljevljima u organizaciji Srpske pravoslavne crkve Crkvene opštine Pljevlja, saopšteno je iz Uprave policije. “Snimanje će seobaviti 27....

ECDC: Čeka nas teška sezona gripa

Stariji ljudi u Evropi bi se mogli suočiti sa teškom sezonom gripa, koja, kada se doda tekućoj pandemiji koronavirusa, ima potencijal da optereti zdravstvene...

Mitrović: Pri kraju projekat remedijacije, zaustaviće se odlivanje kisjelih voda u Ćehotinu

Glavni projekat remedijacije flotacionog jalovišta Gradac kod Pljevalja, koji je sproveden u okviru projekta “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“, je pri samom kraju. Tim...

Najčitanije

Povezano

Srzentić: Osnažiti djecu kao lidere budućnosti

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama održala je sastanak sa predstavnicima UNICEF-a na kojem je potvrđena zajednička misija...

Bošnjak: U obrazovnom sistemu problema na pretek, neophodna reforma

Kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak učestvovala je na konsultativnom sastanku posvećenom Analizi obrazovnog sektora. Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i...

Santander: Iskoristiti potencijale digitalnih vještina koje su ključne za 21. vijek

Digitalne vještine su ključne za 21. vijek, jednako kao i vještine čitanja, pisanja i računanja, a neophodno je da Vlada, javni i privatni sektor...

UNICEF: Djeca izgubila 1,8 biliona školskih časova zbog korone

UNICEF je u sjedištu UN u Njujorku, gdje se održava generalna debata svjetskih lidera, u okviru zasjedanja Generalne skupštine UN, postavio displej-brojač na kojem...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve