Učešće u ovogodišnjem ljetnjem programu CERN-a u Ženevi biće velika čast, zadovoljstvo, ali i ostvarenje dječijih snova, otkrivaju u razgovoru za Dnevne novine studenti koji su prošli selekciju Ministarstva nauke. Iako im predstoji posljednji korak, selekcija CERN-ove komisije, ne brine, imajući u vidu, kako kažu, dosadašnje iskustvo crnogorskih kandidata.

Četiri crnogorska studenta, izabrana od Komisije Ministarstva nauke, imaju šansu da borave u ovogodišnjem ljetnjem programu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, namijenjenom studentima fizike i inženjerskih nauka.

Naime, na konkursu, koji je bio otvoren do 21. januara, bilo je 12 prijava, a Dragić Krstajić, Tamara Ninković, Katarina Milačić i Miloš Manojlović dobili su tu čast da tokom ljetnjeg kampa učestvuju u svakodnevnom radu CERN-ovih velikih istraživačkih timova i posjete laboratorije i postrojenja.

Manojlović, koji je na četvrtoj godini studija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), za Dnevne novine kaže da nije očekivao da će proći selekciju Komisije Ministarstva.

“Biću iskren, nijesam očekivao da ću proći selekciju komisije Ministarstva nauke jer sam bio svjestan činjenice da će konkurencija za ovako atraktivnu studentsku stipendiju biti izuzetno velika. Ipak, to me nije spriječilo da pokušam i konkurišem, što bih uradio i da nijesam odabran od Ministarstva. Naravno, bio sam počastvovan i osjećao sam veliko zadovoljstvo kada su me obavijestili da sam ja među četiri odabrana kandidata”, otkriva Manojlović.

On je prošao internacionalnu školu za nuklearne metode za životnu sredinu i prirodne nauke u 2018. godini u Budvi. Kaže da mu je velika čast što ima priliku da posjeti laboratrije CERN-a koje su, kako objašnjava, prevashodno namijenjene istraživanjima u oblasti fizike elementarnih čestica.

“Sama činjenica da ste fizičar je prednost u startu, bar kada su u pitanju ovakvi oblici usavršavanja. Naime, CERN je laboratorija ‘ namijenjena prevashodno istraživanjima u oblasti fizike elementarnih čestica, sa kojom većina drugih kandidata nije imala priliku da se susretne tokom svojih studija. Sa druge strane, moj dosadašnji vannastavni angažman direktno je u vezi sa oblastima koje su upravo aktuelne u CERN-u. Ovdje bih, pored učeršća na naučnim konferencijama i ljetnjim školama, posebno istakao učešće’na bilateralnom projektu sa Slovenijom gdje «am imao dodira sa tehnologijama koje su nastale i razvijene baš u CERNu. Mislim da me je to dodatno izdvojilo od konkurencije”, smatra Manojlović.

Iako su navedeni kandidati prošli selekciju Ministarstva nauke, do puta u Ženevu ih dijeli još jedna prepreka. Riječ je o finalnoj selekciji, u organizaciji predstavnika ove prestižne naučno-istraživačke institucije. Međutim, Manojlović vjeruje da će svi crnogorski kandidati proći i ovaj korak.

“Očekujem da ću ne samo ja, već svi kandidati dobiti priliku da učestvuju na ovom programu. Ostao je jos taj jedan korak do ostvarenja mog cilja i nadam se samo najboljem. U svakom slučaju i ukoliko ne prođem drugi krug, ovo do sada smatram velikim uspjehom, naglašava Manojlović.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments