Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Boljom komunikacijom nadležnih institucija o maloljetničkoj delikvenciji doprinosi se prevenciji i reintegraciji

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je danas jednodnevnu obuku za predstavnike sudstva, tužilaštva, Uprave policije i Ministarstva pravde u cilju unaprijeđenja njihovih komunikacionih znanja i vještina, kao i javnih nastupa, u slučajevima gdje su učinioci krivičnih djela ili žrtve maloljetnici

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je danas jednodnevnu obuku za predstavnike sudstva, tužilaštva, Uprave policije i Ministarstva pravde u cilju unaprijeđenja njihovih komunikacionih znanja i vještina, kao i javnih nastupa, u slučajevima gdje su učinioci krivičnih djela ili žrtve maloljetnici.

Komunikološkinja i predavačica na obuci, Dragana Maljević smatra da su „ovakve obuke posebno korisne za predstavnike institucija zbog osvješćivanja značaja adekvatne komunikacije, ali i činjenice da su njihovi javni nastupi najčešće opterećeni stručnom terminologijom koju građani i građanke u velikoj mjeri i ne razumiju“.

Ona ocjenjuje da se na tokom obuka takve situacije prevazilaze, i ukazuje da ih treba kontinuirano organizovati. „Posebna vrijednost ove obuke jeste što se odnosi na osjetljivu tematiku kakvo je saopštavanje u slučajevima u kojima su maloljetnici učinioci krivičnog djela ili oštećeni“, naglasila je Maljević.

Savjetnica u Osnovnom sudu na Cetinju, Tamara Lekić, navodi da je obuka je ispunila svoju svrhu u potpunosti.

„Tema je izuzetno senzitivna i zavrjeđuje posebnu pažnju. Maloljetnici u krivičnom postupku, kako prema domaćim tako prema međunarodnim standardima, imaju poseban tretman te je u tom smislu obuka bila posebno važna i korisna“, kazala je Lekić. „Vjerujem da će obuka svim učesnicima pomoći da imaju još kvalitetniji javni nastup, a samim tim i da se dođe do željenog cilja – prevencije, specijalne i generalne, kao i reintegracije maloljetnih počinilaca nakon učinjenog krivičnog djela“, zaključila je Lekić.

Obuka je dio projekta Položaj maloljetnika u krivičnom postupku – od prevencije do reintegracije, koji CGO sprovodi uz podršku Ministarstva pravde.

“Cilj projekta je jačanje kapaciteta nadležnih organa radi poboljšanja kvaliteta poštovanja temeljnih prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori, kroz efikasniju primjenu savremenih zakonskih rješenja sa fokusom na maloljetna lica, ali i uspostavljanje okvira za efikasniju prevenciju maloljetničke delikvencije”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve