Bojović: Najveći problem Crne Gore je njeno okruženje

Najveći problem Crne Gore je to što se nalazi na ovom geopolitičkom prostoru i okruženju koje je dovoljno destruktivno i problematično, ocijenio je politički i građanski aktivista Rade Bojović.

On je na Građanskom satu Centra za demokratsku tranziciju na temu „Države Zapadnog Balkana – put u stabilnost, napredak ili nove sukobe“, ocijenio kako države regiona spaja činjenica da su to sve duboko partitokratska društva.

– Mislim da je Crna Gora ulaskom u NATO kupila svoju bezbjednost, dok je njen evropski put krajnje dugoročan i neizvijestan proces – ocijenio je Bojović.

Prema njegovim riječima, najveća opasnost za Crnu Goru je to „što ona može postati školjka bez nutrine“.

– Glavno pitanje je da li mi vlast možemo prisiliti da se ponaša drugačije i šta opozicija ovakva kakva je može da uradi o tom pitanju. Ukoliko se iznutra ne stvori kritična masa za promjene, možemo doći u situaciju da postanemo propala i bezperspektivna država – naveo je Bojović.

Istakao je i da na Balkanu važi zakon da ako stvari mogu da krenu naopako, one će krenuti naopako.

– Brisel se, od kako je krenuo put istoka, nije držao kopenhaških kriterijuma. U Evropi imamo suludi bregzit koji se desio i koji neće spasiti Britaniju, ali koji je uspio ozbiljno da destabilizuje Evropsku uniju – smatra Bojović.

On je, kako je rekao, početkom 90-ih godina bio veliki protivnik raspada Jugoslavije, ali je smatrao da ta zemlja ne mora da opstane pod svaku cijenu.

– Jugoslavija je bila EU prije EU – naveo je Bojović.

izvor: Pobjeda

Komentari

avatar