Srijeda, 22 Septembra, 2021
Rubrika:

Bogdanović: Novi izbori odrediće trajni put crnogorskog društva

Mnogo je važnije ponuditi odgovor na pitanje kako se još snažnije suprotstaviti ekstremizmu i kleronacionalizmu koji otvoreno zagovaraju i Vladini funkcioneri i dio stranaka, na koji način opet građansku ideju učiniti dominantnom i tome smo snažno posvećeni, smatra generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović

Budućnost ove vlasti, najprije, zavisi od volje njihovih mentora, mahom onih sa strane. To je očigledno i za one koji ne prate pomno politička dešavanja. No, ono što je još jasnije, jeste da ova Vlada neće biti dugovječna, pitanje je momenta kada će ta vreća puna rogova popustiti. I tada nastupa ono za šta građanska opozicija, predvođena nama, mora biti stopostotno spremna novi izbori, kao možda i ključni momenat od obnove nezavisnosti. Jer, tada u igri više neće biti samo partije i njihove ideološke karakteristike Tada će društvo birati između građanske i evropske Cme Gore sa jedne strane i retrogradne, potčinjene i radikalizovane sa druge, kaže u razgovoru za Vikend novine generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović.

VN: Vaši politički konkurenti, današnja aktuelna vladajuća većina, konstantno je na ivici incidenta, ponižavajući jedni druge na najprimitivniji način, da bi potom svi zajedno zapjevali na sljavlju u Hramu u Podgorici povodom izbora mitropolita Joanikija. Kako Vama sve to ukupno izgleda?

BOGDANOVIĆ: Vjerujem da takav odnos unutar vlasti nije iznenađenje za bilo koga ko je bio elementarno upućen u dešavanja na političkoj sceni i prije 30. avgusta. Od samog početka bilo je jasno da će konstituenti aktuelne vlasti funkcionisati kao kako i sami kažu rogovi u vreći.

Za opoziciju, to bi trebalo da bude dobra vijest, sve dok takav pristup vlasti ne počne da ugrožava cjelokupno društvo i njegove vitalne funkcije. A to se, nažalost, dešava. Svjedoci ste da se Crna Gora bliži polovini godine bez budžeta, da vlast više ne može da servisira ni elementarne aktivnosti, da otvoreno negoduju brojni djelatnici čiji je rad ugrožen, a najsvježiji primjer su poljoprivredni proizvođači.

Zato, najprije mogu reći da smo zabrinuti jer zbog razmirica unutar vlasti, uz očiglednu nestručnost ljudi koji su prvobitno predstavljeni ‘ekspertima’ danas ispašta čitava Crna Gora. Kao najjačoj i najodgovornijoj političkoj snazi, kojoj je interes države i građana uvijek bio ključni putokaz, nije nam drago zbog tog razvoja događaja.

Jednako sam zabrinut i zbog toga što je vlast sklona nečemu što bih najprije definisao kao populistički konzervativizam, što je u potpunoj suprotnosti u odnosu na temelje na kojima počiva moderna Crna Gora. Jer, koliko su puta do danas predstavnici vlasti otvoreno pokazivali da su sukobljeni sa antifašizmom, sa multikulturalizmom, sa faktima poput genocida u Srebrenici, pa i sa crnogorskom nezavisnošću?

Događaj u Hramu, kada su svi stajali pri emitovanju pjesme koja nije himna Crne Gore, na skupu na kojem je bilo raznih znamenja, samo ne zvaničnih, možda je najbolje pokazao paradoks situacije da samo takvi događaji mogu da ujedine većinu međusobno zavađenih struktura iz vlasti.

VN: Da li je strah od DPS-a jedino što ih drži na okupu ili su, osim toga, pritisnuti sa strane da moraju da trpe jedni druge? Do kada će ih, po Vašim procjenama, trpjeti i oni koji su ih sastavili, ne mislim samo na SPC i Srbiju?

BOGDANOVIĆ: Strah od Demokratske partije socijalista, zasigurno, utiče na njihovu sintezu a naročito animozitet prema našoj partiji. I nemamo problem sa tim, jer nam i nije stalo da budemo dopadljivi mahom radikalnim desničarskim strukturama, koje tokom dužeg vremena podrivaju građansku Cmu Goru.

Siguran sam da pritisci postoje, da je i za pojedine domaće i regionalne strukture ulog i suviše velik da bi mirno posmatrali eventualno razilaženje unutar vlasti. Uz to, ne zaboravite i da su sve partije iz vlasti do danas na javne funkcije zaposlile brojno članstvo, neki i članove porodica. Kada se to uzme u obzir jasno je da još jedan vezivni faktor jeste i goli interes.

Ipak, mnogo toga danas nam jasno ukazuje na razočaranje i među pojedinim mentorima vlađajućih struktura. Prvo, mislim na nedavne ostavke iskusnih članova URA, među kojima su bili i neki od osnivača i neke relacije između Podgorice i Beograda, uspostavljene nedugo nakon izbora, nedavno su pogoršane što smo mogli vidjeti prošle sedmice i u nekim domaćim štampanim medijima. I, naravno, tu su uvijek nezaobilazni mediji u Srbiji do juče prepoznati po antikampanji i propagandi laži usmjerenih protiv DPS i svega što ima dodira sa građanskom idejom, danas napadaju dio vladajućih struktura. I to baš one koje su do skoro uzdizali.

Sa druge strane, nama je jasno šta nam je činiti. I naša partija i ostatak građanske opozicije pri čemu mislim i na različite pokrete i organizacije imaju kapaciteta i kadra da djeluju još jače, pri čemu nam upravo energija građana daje naročitu snagu. Jer, baš su građani nedavno i te kako poručili da građanska Cma Gora ne spava, da se ne miri sa postojećim stanjem i da želi promjene.

VN: Šta mislite o potezu Krivokapića da potpisivanje temeljnog ugovora uslovi izborom Joanilđja za premijera? Da li je u pozadini čista računica Krivokapića, s obzirom da bez Joanikijeve podrške nema ni vlasti, ili se radi o nekakvom pokušaju kakve-takve zaštite autonomije MCP?

BOGDANOVIĆ: Ne bih previše ulazio u moguće kombinatorike. Smatram da o čitavoj situaciji, sama po sebi, možda najbolje govori to što su danas predmetom puke političke trgovine postali i izbor mitropolita jedne vjerske zajednice i ugovor koji se tiče svih građana, a skriven je od njih, i, naravno, sama crkva u koju se zaklinju mnogi činioci ove vlasti. Danas jasno možemo reći da imamo čitav niz političara koji vjeru koriste u propagandne svrhe, pa i da je njihovo javno djelovanje, u krajnjem, usukobu i sa božjim zapovijestima.

Posve je jasno i da je SPC već duže aktivan protagonista političkih procesa u Crnoj Gori, da su njena sveštena lica više bila prepoznata kao politički djelatnici nego kao duhovnici, da se za čelnike te religijske zajednice i dalje biraju oni koji ne priznaju crnogorski narod, koji u pežorativu govore o Albancima i drugim narodima sa kojima gradimo građansku Crnu Goru… I naravno da je tu posrijedi obostran interes i crkve i partija. Da li postoji bolji primjer od nedavne kampanje u Herceg Novom, kada su se neke stranke utrkivale da dokažu ko je veći sljedbenik crkve, ko je zaslužan za crkveno ordenje i sličnim temama i sve to zbog izbora na kojima se odlučuje o tome ko će se baviti komunalnim pitanjima, infrastrukturom i problemima građana u jednoj lokalnoj sredini.

Sve što sam kazao, ali i mnogo toga drugog, nedvojbeno govori da vladajuća struktura, odnosno najveći dio nje, danas bez pardona gazi Ustav Crne Gore i trudi se da na sve načine uruši sekularizam.

VN: Kako bi izgledala politička scena u Crnoj Gori da sadašnja većina izgubi podršku SPC?

BOGDANOVIĆ: Znajući da su dvije od tri strukture u vladajućoj većini snažno oslonjene o SPC, a da je isto i sa članovima Vlade, ta situacija izazvala bi tektonski poremećaj u samoj većini. Ne zaboravite da su u tu priču uvezani i drugi centri moći, koji imaju naročito snažan uticaj na SPC, a čiji mediji danas otvoreno šalju poruke protiv dijela vlasti u Crnoj Gori. No, sve su to plodovi onoga što su sami posijali, rezultat neprestane trgovine o kojoj sam govorio, tako da njima ostavljamo teret pritiska i odgovornosti za to što su već učinili na štetu svih građana Cme Gore.

Iz naše perspektive, mnogo je važnije ponuditi odgovor na pitanje kako se još snažnije suprotstaviti ekstremizmu i kleronacionalizmu koji otvoreno zagovaraju i Vladini funkcioneri i dio stranaka, na koji način opet građansku ideju učiniti dominantnom i tome smo snažno posvećeni.

VN: U jednom od ranijih obraćanja poručili ste da na sceni imamo snaženje građanske i antifašističke Crne Gore, što se vidjelo i na proslavi Dana nezavisnosti. Da li je to dovoljno da se sačuva građanska, sekularna, antifašistička, multietnička Crna Gora? Šta je sa intelektualnom elitom, kulturnom…? Podsjetiću na riječi predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je očuvanje države obaveza kompletnog crnogorskog društva, ne samo politički ekskluzivitet. Vaš komentar?

BOGDANOVIĆ: Ja sam siguran da očuvanje temelja na kojima počiva savremena Crna Gora jeste nešto što uprkos nastojanjima dijela vlasti da na to utiču neće biti dovedeno u pitanje. A da je tako, poručili su i građani tokom proslave Dana nezavisnosti.

Ipak, zabrinjava uvođenje raznih štetnih praksi danas na mala vrata, više u formi probnog balona. Baš to vidim u pokušaju Vlade da se obračuna sa nastavnicom Sanjom Vujović, pa i njenim učenicima, koji su na Dan pobjede poručili da su svjesni značaja antifašističke borbe i zahvalni svima koji su u njoj dali živote. Danas imamo i ministre koji izbjegavaju da se izjasne o tome da li priznaju crnogorski narod ili njegov jezik. I naravno, svemu tome dodajte eklatantne primjere pokušaja urušavanja sekularne države, koje nerijetko i bez ustručavanja daje i sam premijer.

Plod toga je radikalizacija, mržnja i šovinizam, danas gotovo na sedmičnom nivou od fudbalskih stadiona do društvenih mreža.

Baš zato, važno je da na pravi način razumijemo poruku predsjednika Đukanovića o kojoj ste govorili. Jer, očuvanje građanske, sekularne, multietničke i antifašističke Crne Gore, kao društva tolerancije i jednakosti, nije nešto što treba da počiva na aktivizmu jedne ili nekoliko partija i sličnih subjekata. To se, prosto, tiče svih odgovornih činilaca društva.

VN: Bili ste ministar kulture i medija. Kako vidite današnju medijsku scenu u Crnoj Gori?

BOGDANOVIĆ: Šta se može reći o medijskoj sceni na kojoj politički centri prisluškuju novinare i prijete im nezakonito napravljenim snimcima privatnih razgovora, na kojoj se autorima prijeti ‘metkom’ zato što misle drugačije, gdje medijske kuće dobijaju poruke “i vi ste na spisku’? Svemu tome treba dodati i činjenicu da je scena mnogo više polarizovana danas nego prije godinu, da vlast priprema političke smjene u Javnom servisu i da sve to biva praćeno ćutnjom onih koji su do juče bili najglasniji i pri znatno benignijim pojavama.

Ne samo kao politički funkcioner, već i kao konzument medija, zabrinut sam zbog kretanja na medijskoj sceni, ali i zbog dosadašnjeg potpunog izostanka volje aktuelne vlasti da se ti, sve izraženiji izazovi, počnu prevazilaziti.

VN: U posljednje vrijeme, dio građana kao da smatra kako Demokratska partija socijalista u ovom trenutku može biti i aktivnija?

BOGDANOVIĆ: Građani treba da znaju da radimo dinamično i ozbiljno, kao da je u toku izborna kampanja. Svjesni smo trenutka i dobro znamo šta se od nas očekuje kako bismo odbranili građanske vrijednosti.

Moguće je da građani, usljed našeg dosadašnjeg odsustva sa plenuma, imaju utisak da smo bili nezastupljeni, ali radimo ozbiljno i svaku odluku donosimo nakon podrobnije analize. Znamo kolika je odgovornost na nama, kao na najjačoj stranci koja je do danas predvodila mnoge procese od istorijskog značaja. Tako će biti i ovog puta uradićemo sve da dobijemo i ovu demokratsku borbu, zajedno sa tradicionalnim partnerima, a najprije sa građanima.

DPS se više nego ikad oslanja na mlade i sposobne ljude

VN: Kao generalni sekretar najjače opozicione partije jeste li zadovoljni dosadašnjim reformama u DPS-u, koje su uglavnom vidljive kroz podmlađivanje kadra? Šta je sljedeće?

BOGDANOVIĆ: Mogu reći da su reforme unutar Demokratske partije socijalista živ i dinamičan proces, da nastojimo da budu sveobuhvatnije iz dana u dan i da, zasad, imamo dobre rezultate. Osim podmlađivanja, uspostavili smo i nove modele djelovanja, nova tijela, pri čemu nastojimo da što više komuniciramo i sa nestranačkim ličnostima, da osluškujemo njihove poruke.

Slijedi kongres našeg Savjeta mladih, koji će po mnogo čemu biti jedinstven, jer baš odatle želimo poslati još jednu poruku da se DPS više nego ikad oslanja na mlade i sposobne ljude. Ne treba zaboraviti da nas u drugom dijelu godine očekuju novi lokalni izbori, za šta se ozbiljno pripremamo i organizaciono i kadrovski.

Iako smo ostali najjači politički subjekat, 30. avgust za nas je bio i signal da moramo pristupiti reformskim procesima. To se dešava i dešavaće se, a imam stav da kao vodeća opoziciona partija danas imamo možda i veću odgovornost nego aktuelna vlast. Jer, na nama najprije leži teret odbrane interesa građanske Crne Gore, a to u ovim okolnostima kada se vlast ne ustručava ni da donese odluke koje ugrožavaju našu evropsku budućnost, ni da stotinama hiljada ljudi poruči da su građani drugog reda jeste posebno izazovan zadatak. Da li smo mu dorasli? Siguran sam da jesmo.

Ali, sve to nije proces koji se tiče samo nas. U njemu vidimo sve činioce građanske opozicije, a sjutra, zašto da ne, i one koji su danas na suprotnoj strani, a koji u međuvremenu budu spremni da zauvijek raskrste sa podilaženjem nacionalistima i ekstremistima.

Otvorena ambicija zatiranja crnogorskog identiteta

VN: Svjedoci smo pokušaja da se preko kulture i prosvjete pokušava uticati na crnogorski identitet, odnosno njegovo preoblikovanje i pripremu za ulazak u “srpski svet”. Vjerujete li da su građani svjesni šta se dešava?

BOGDANOVIĆ: Kultura i prosvjeta upravo i jesu ključne oblasti putem kojih se može uticati u cilju preobražaja o kojem govorite. A ova je Vlada, počev od imenovanja u tom, danas jedinstvenom resoru, neskriveno poručila kako jedan od njenih ciljeva jeste upravo to preoblikovanje.

Riječ je o otvorenoj ambiciji zatiranja crnogorskog identiteta, i to od strane ‘odabranih’ kadrova počev od ministarke, sve do ‘eksperata’ koji dolaze iz Srpske radikalne stranke i srodnih opskurnih organizacija.

Građane, sa druge strane, ne treba potcjenjivati. Uvjeren sam da su oni jako dobro prozreli i šta se dešava i sa kojim ciljem. Da je tako, govore njihove reakcije, uključujući i najsnažniju, najenergičniju, koja se dogodila 21.maja na Lovćenu i Cetinju.

 

Najnovije

Melo otkrio: LeBron ga je zvao, a ne uprava Lejkersa

Karmelo Entoni će naredne sezone igrati za Los Anđeles Lejkerse. Kaže da ga nije zvao niko iz uprave kluba već lično LeBron Džejms. Njih dvojica su...

Spriječeno krijumčarenje narkotika: Droga pronađena u skrivenom bunkeru na vozilu

Službenici carinske ispostave Sukobin u koordinaciji sa Upravom policije prilikom kontrole putničkog motornog vozila pronašli su veću količinu biljne supstance za koju postoji osnovana...

Reagovanje Radulovića: Uzaludno je odgovarati na pitanja, jer su primjer politikanstva

Povodom javljanja pojedinih poslanika i bivših ambasadora, oglasio se ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović. Njegovo saopštenje prenosimo integralno: Uprkos negativnoj konotaciji koju odnedavno nose regionalni non...

Demokratski front: Abazović insistira na formiranju političke Vlade u kojoj Krivokapić ne bi bio...

Demokratski front (DF) je već pokazao spremnost na kompromis odustajući od zahtjeva za formiranjem nove Vlade bez Zdravka Krivokapića, ali za nas je potpuno...

ToMontenegro uposlio više od 85 odsto radnika Montenegro Airlinesa

Iz kompanije To Montenegro saopšteno je Televiziji Crne Gore da su uposlili više od 85 odsto radnika Montenegro erlajnsa. Direktor ToMontenegra Predrag Todorović kaže...

Najčitanije

Povezano

Bogdanović: Rusija stoji iza mnogo toga čime se želi destabilizovati Crna Gora

Jasno je da Rusija stoji iza mnogo toga čime se želi destabilizovati Crna Gora, poručio je generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović. “Nejakoj Vladi, koja zavisi...

DPS: Reformama partije i kadrovskim snaženjem do pobjede na izborima u Ulcinju

Jučerašnjom 9. Opštinskom izbornom konferencijom DPS u Ulcinju, nastavljen je trend kadrovskog jačanja partije. Na konferenciji je učestvovalo 145 delegata koji su izabrali novi...

Bogdanović: Nastavak obračuna sa crnogorskom kulturom

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović kazao je da je imenovanje Aleksandre Božović, članice ekstremističkog pokreta Dveri i strane državljanke za direktoricu Filmskog centra nastavak...

DPS: Novim snagama unutar partije nastavljamo put sigurne budućnosti naše Andrijevice

Na 9. Opštinskoj izbornoj konferenciji u Andrijevici nastavljeno je sa kadrovskim snaženjem Demokratske partije socijalista. Izabran je novi saziv Opštinskog odbora koji će osim...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve