Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Bivši profesori ”Šanjinke” otvaraju program ”liberalnih nauka i umjetnosti” u Crnoj Gori

Fakultet posljednjih godina trpi pritiske Putinovog režima, a rektor Sergej Zujev je uhapšen i u istražnom zatvoru se nalazi već više od godinu dana.

Bivši profesori Moskovske Više škole društvenih i ekonomskih nauka – ”Šaninka” registrovaće program ”Liberal arts & Science” (program liberalnih nauka i umjetnosti) u Crnoj Gori, odnosno na Cetinju.

Ovo su saopštili bivša dekanica Fakulteta za medijske komunikacije Šaninke Ksenija Lučenko i bivši zamjenik dekana Andrej Fetisov na forumu SlovoNovo, javlja ruski opozicioni list Nova Gazeta.

Ovaj privatni univerzitet osnovan je 1995. godine od strane poznatog ruskog naučnika Teodora Šanjina, uz pomoć Soroševe fondacije i podršci britanske vlade.

Fakultet posljednjih godina trpi pritiske Putinovog režima, a rektor Sergej Zujev je uhapšen i u istražnom zatvoru se nalazi već više od godinu dana.

Mnogi od profesora ovog i drugih liberalnih univerziteta proglašeni su stranim agentima u skladu sa ruskim zakonom, i jedan dio njih emigrirao je ili traži način da emigrira u Evropu.

Profesori se nadaju da će ovo biti program na ruskom jeziku i da će kasnije prerasti u punopravni program obrazovanja u Evropi, posebno za ruske studente.

U kasno proleće ruski univerziteti su počeli da smjenjuju rukovodioce fakulteta liberalnih nauka i umetnosti, kao i onih koji su povezani sa novinarstvom, piše Nova Gazeta.

Na primjer, Ernest Mackevicius, voditelj Sveruske državne televizijske i radiodifuzne kompanije, postao je šef medijskog odjeljenja na Višoj ekonomskoj školi, a Aleksej Kudrin, predsjednik Računske komore, napustio je mjesto dekana Fakultetu slobodnih nauka i umjetnosti Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve