Crnogorski i kosovski pjesnik Radovan Zogović dobiće bistu u Prištini, dogovorile su Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Akadamija nauka i umjetnosti Kosova.

foto RTK

Čelnici dvije akademije, Dragan Vukčević i Nedžat Daci, dogovorili su unapređivanje dosadašnje saradnje, na osnovu protokola koji su potpisali u Prištini.

Dogovoreno je da Zogović dobije bistu u Prištini, te da dvije akademije kandiduju zajedničke projetke kod evropskih fondova.

Vukčević, kako prenosi RTK, očekuje kosovske akademike u Crnoj Gori, kao učesnike predavanja, tribina ili naučnih skupova, te vjeruje da će uskoro uslijediti i razmjena umjetničkog stvaralaštva, izložbi…

Najavio je i kandidovanje zajedničkih projekata kod evropskih fondova, uvjeren da će obje akademije lakše doći do tih fondova ako zajedno apliciraju.

“Govorili smo i o tome da nekadašnji član CANU, crnogorski i kosovski pjesnik Radovan Zogović, koji je svojom poezijom dao veliki prilog i kulturi i pravdi za albanski narod, u saradnji dvije akademije, dobije bistu u Prištini”, rekao je Vukčević.

On je istakao da potpisivanje protokola može da posluži kao primjer i drugim institucijama iz drugih oblasti, ne samo nauke i umjetnosti, jer je, kako je rekao saradnja dobra i neophodna da bi se bolje međusobno razumjeli.

Predsjednik ANUK Nedžat Daci je zahvalio delegaciji CANU na posjeti i na dosadašnjoj saradnji, koja će ubuduće biti unaprijeđena.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve