Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Bezbjednost djece nedopustivo ugrožena

Iz Udruženja roditelji su podsjetili na najnovije događaje u toku kojih su djevojčice i dječake, u blizini njihovih škola, pratile odrasle osobe/pokazivale im eksplicitni sadržaj i uznemiravali ih nudili prevoz

Udruženje Roditelji dostavilo je dopis Vrhovnom državnom tužilaštvu u kojem su iskazali zabrinutost roditelja u Crnoj Gori za bezbjednost svoje djece, koja je, kako navode, nedopustivo ugrožena posljednjih mjeseci.

Podsjetili su na najnovije događaje u toku kojih su djevojčice i dječake, u blizini njihovih škola, pratile odrasle osobe/pokazivale im eksplicitni sadržaj i uznemiravali ih nudili prevoz.

“Te osobe ili uopšte nijesu gonjene nakon privođenja, ili bili prekršajno kažnjeni kaznom zatvora od dva mjeseca ili čak pušteni na slobodu do zakazivanja novog suđenja”, navode u dopisu.

Sve to, kažu, navodi na sumnju u želju i odgovornost sistema da zaštiti najmlađe stanovnike našeg društva.

“Ne želeći da se bavimo tuđim poslom, ili da ulazimo u nezavisnost tužilaštva i sudstva, moramo primijetiti da su slične reakcije predstavnika institucija sistema, iz našeg roditeljskog ugla vrlo sporne jer nam šalju jasnu poruku da bezbjednost naše djece može bilo ko, bilo gdje da pokuša da ugrozi i da za to ili uopšte ne odgovara ili minimalno odgovora, a onda se vrlo brzo nađe na ulici i bude opasnost za druge”, poručuju roditelji.

Oni se pitaju šta treba da se dogodi da bi sistem reagovao adekvatno, prepoznao krivična djela, i osudio one koji žele da ugroze djecu.

Pitaju se da li je potrebno da se nekom djetetu desi neki stravični događaj da bismo se osvijestili i počeli da tumačimo zastrašujuća postupanja pojedinaca onako kako im dolikuje.

Pitaju se i da li oni treba da preuzmi pravdu u svoje ruke, da bi zaštitili svoju djecu.

“Moramo da iskažemo i dodatno strahovanje da ove situacije značajno umanjuju povjerenje u institucije sistema i ne šalju poruku potencijalnim počiniocima zlodjela da će odgovarati i biti oštro sancionisani ukoliko se na tako nešto odluče”, ističu u dopisu.

“Osim toga važno je naglasiti i da je opasno i vrlo problematično, da u društvu u kojem se građani nedovoljno često odlučuju da prijave nadležnim institucijama ovakva djela, kada to ipak urade suoče se sa postupanjima koja im šalju jasnu poruku da ne mogu da očekuju zaštitu prava. Čak im se objašnjava, da na primjer, ako odrasla osoba direktno kontaktira dijete ispred njegove škole i pokazuje mu eksplicitni seksualni sadržaj, istovremeno se samozadovoljavajući, da to nije kršenje bilo kojeg ljudskog prava ili slobode maloljetnika već bestidno, nemoralno, drsko i uvrjedljivo ponašanje”, ukazuju roditelji.

Zamolili su da se sa posebnom pažnjom institucije u njihovoj nadležnosti posvete ovakvim slučajevima i da se obezbijedi senzibilnost tužilaca za ovakva djela.

“Ukoliko smatrate da je potrebno da se iniciraju izmjene postojeće zakonske regulative kako bi se sistem mogao dodatno unaprijediti i imate konkretne predloge i sugestije, molimo vas da nas obavijestite”, zaključuju u dopisu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve