Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Bez stanova moglo bi da ostane 230 zaposlenih

Zbog toga bi ova organizacija mogla da ostane bez parcela u Podgorici i Pljevljima na kojima je planirana izgradnja stanova za 230 zapošljenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

Ministarstvo odbrane nije uplatilo Stambenoj zadruzi „Odbrana“ 350 hiljada eura tokom 2021. godine što su bili u obavezi shodno zaključku Vlade iz 2020. godine. Zbog toga bi ova organizacija mogla da ostane bez parcela u Podgorici i Pljevljima na kojima je planirana izgradnja stanova za 230 zapošljenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

To je Pobjedi potvrdio izvršni direktor Stambene zadruge „Odbrana“ Mladen Burić.

Tim zaključkom (broj 07-4776) Vlada je dala saglasnost Ministarstvu odbrane da sa SZ „Odbrana“ sklopi Sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci Crne Gore, te ih zadužila da za 2021, 2022. i 2023. godinu Zadruzi obezbijede iznos od 350 hiljada eura na godišnjem nivou.

Sredstva nijesu uplaćena za 2021, a nijesu ni planirana budžetom za 2022. godinu.

Burić je Pobjedi pojasnio da bi uplaćeni novac iskoristili za otplatu duga UNIPRED d. o. o, izvođaču radova stambene zgrade u Danilovgradu, u kojoj je stanove, po povoljnim uslovima, kupilo 35 zapošljenih Ministarstva odbrane i Vojske, a četiri postupka su u toku.

Pobjedi je dostavljeno anonimno saopštenje u kojem se navodi da je ukupna vrijednost troškova za izgradnju stambenih objekata iznosila 5,89 miliona eura. Izvođač je, kako je navedeno, preuzeo obavezu da samostalno finansira sve radove, a da se plaćanje izvrši nakon završetka i uknjižbe objekta u Katastru u roku od 60 dana.

Zadruga je do sada izvođaču isplatila 1,05 miliona, a dio cijene za izgradnju isplaćen mu je na način što su mu ustupili u vlasništvo nepokretnosti u vrijednosti od 1,44 miliona.

“Zadrugari, koji su kupili stanove, isplatiće izvođaču iznos od 1,62 miliona eura, stoga obaveza koju SZ „Odbrana“ ima prema izvođaču, kako bi se isplatila kompletna cijena za izvođenje radova, iznosi 1,78 miliona ” navedeno je u saopštenju dostavljenom Pobjedi.

Kako Zadruga nije bila u mogućnosti da ta sredstva isplati, izvođač je pokrenuo postupak pred Privrednim sudom kojim im je zabranio da otuđe ili opterete parcele, nepokretnosti u Podgorici i Pljevljima na kojima je planirana izgradnja 230 stambenih jedinica namijenjenih za rješavanje stambenog pitanja zapošljenih u MO i Vojsci.

Da su ove informacije tačne potvrdio je i izvršni direktor Stambene zadruge „Odbrana“ Mladen Burić.

Dodatno, u saopštenju koje je dobila redakcija našeg lista ističe se i da je izvođač, u cilju naplate potraživanja, angažovao i izvršitelja Vladimira Vujotića koji je zakazao prvo javno nadmetanje za prodaju tih nepokretnosti u Podgorici i Pljevljima za 22. februar.

“Tačno je navedeno, kao i da je u tom cilju javni izvršitelj Vladimir Vujotić donio zaključak o prodaji nepokretnosti, bez prava prigovora ” istakao je Burić.

U saopštenju koje nam je dostavljeno pojašnjava se da će zbog toga SZ „Odbrana“ izgubiti parcele i samim tim mogućnost da riješi stambeno pitanje za 220 zapošljenih u Podgorici i deset u Pljevljima.

O ovom problemu, kako su naveli u saopštenju i kako je rekao Burić, obraćali su se Ministarstvu i ministarki Oliveri Injac, tražili sastanke, ali nikad nijesu dobili povratnu reakciju.

“Zaposlenima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore ostaje nada da će neko ovaj problem shvatiti ozbiljno i svoj san o rješavanju stambene problematike učiniti javom ” ističe se u saopštenju.

Burić je kazao da su o ovom problemu, u novembru prošle godine, obavijestili i premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i predložili održavanje sastanka sa rukovodstvom Stambene zadruge ,,Odbrana“, ali da povratnih reakcija nije bilo.

“Smatram da je ovakvim odnosom prema Stambenoj zadruzi „Odbrana“ ugrožena jedna lijepa zamisao za rješavanje stambene problematike zapošljenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore ” naglasio je Burić.

Pobjeda je u četvrtak pitala Ministarstvo odbrane zbog čega nijesu ispunili zakonsku obavezu i uplatili Zadruzi 350 hiljada eura, kao i zbog čega su zanemarili obraćanja Zadruge i kako će se odnijeti prema ovom problemu, ali odgovor nijesmo dobili.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve