Ponedjeljak, 20 Marta, 2023
Rubrika:

Bez razvijene dijagnostike nemoguće detektovati uzrok infektivnih oboljenja

Ministarstvo zdravlja i Kancelarija SZO u Crnoj Gori organizovali regionalni sastanak na temu jačanje laboratorijskih kapaciteta

Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori organizovalo je juče u Beranama, regionalni sastanak sa tematskim fokusom na jačanje laboratorijskih kapaciteta u zemljama Zapadnog Balkana za dijagnostiku hantavirusa.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Elvis Omeragić je kazao da bez dobro razvijenih laboratorijskih kapaciteta nije moguće odgovoriti mnogim izazovima koje nam, kako je rekao, vrlo često postavljaju infektivni agensi.

“Bez razvijene dijagnostike, nemoguće je detektovati uzrok infektivnih oboljenja, a sa time je spriječeno i pravovremeno i brzo reagovanje cjelokupnog zdravstvenog sistema u smislu tretmana pojedinih pacijenata, ali i implementacije kontrolnih i preventivnih mjera koje bi dovele do ograničavanja i prekida daljeg širenja bolesti“, naglasio je dr Omeragić.

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori dr Mina Brajović istakla je da su snažni laboratorijski kapaciteti su okosnica stabilnog i bezbjednog zdravstvenog sistema i pretpostavka implementacije obaveza definisanih IHR-om.

Ona je podsjetila da je hanta virus prepoznat još 2017. godine na tehnčkom sastanku sa SZO zvaničnicima, kao prioritetni patogen za unapređenje laboratorijskih kapaciteta u zemljama Zapadnog Balkana.

Dr Brajović je zaključila da, u tom smislu, tehničke konsultacije predstavljaju priliku za produbljuvanjem znanja i praktičnih vještina o molekularnim dijagnostičkim metodama, ali i znanja za procjenu rizika i sagledavanje postupanja u cilju promocije bio bezbjednosti u laboratorijama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve