Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Bez političkog učešća osoba potpuno i djelimično oštećenog vida nema promjena

Zamjenik predsjednika Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, Predrag Sekulić naglasio je da u narednom periodu ovaj Odbor mora posvetiti dužnu pažnju pitanju obezbjeđivanja tajnosti glasanja za osobe oštećenog vida, kao i da političke partije u okviru pripreme kampanja i izrade programa rada moraju obezbjediti pristupačnost informacija na brajevo pismu

Građani mogu uticati na politiku činom glasanja, upisom u političku partiju, te kandidaturom. Ove težnje komplikovane su, potpuno nepristupačne osobama oštećenog vida, konstatovano je na panel diskusiji, koja je održana 9. maja u PR Centru u organizaciji Saveza slijepih Crne Gore.

Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom u članu 29 navodi da države potpisnice osobama s invaliditetom- OSI garantuju njihova politička prava i mogućnost da ta prava uživaju na osnovu jednakosti sa drugima, pa se, kako je navedeno, Crna Gora njenom ratifikacijom obavezala da će OSI omogućiti i stvoriti uslove za aktivno i pasivno uživanje biračkog prava.

Zamjenik predsjednika Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, Predrag Sekulić naglasio je da u narednom periodu ovaj Odbor mora posvetiti dužnu pažnju pitanju obezbjeđivanja tajnosti glasanja za osobe oštećenog vida, kao i da političke partije u okviru pripreme kampanja i izrade programa rada moraju obezbjediti pristupačnost informacija na brajevo pismu.

Goran Petrov, konsultant na posmatranju izbora (ODIHR) saopštio je da u Crnoj Gori do sada nije bila obezbijeđena pristupačnost glasanja za OSI na 56 odsto biračkih mjesta, kao i da većina političkih partija u svojim programima ne posvećuje pažnju pitanjima koja se tiču političkog učešća OSI.

U skladu sa tim, kako je navedeno, uputili su 133 preporuke na koji način biračka mjesta učiniti pristupačnim svim građanima.

Nezavisna konsultantkinja ODIHR, Elena Kočoska, navodi da u izbornoj komisiji Sjeverne Makedonije nema predstavnika s invaliditetom, a ista situacija je i u Crnoj Gori.

“Konvencija Ujedinjenih nacija se ne smije posmatrati i tumačiti parcijalno! U skladu sa garantovanim pravima koja propisuje Konvencija, političko učešće se ne smije zasnivati na milosrđu, već na dobrim osnovama koje bi država trebalo da gradi uz preporuke koje smo izradili”, ističe Kočoska.

“Ostvarivanje biračkog prava OSI je pitanje ostvarivanja osnovnih ljudskih prava. Ovaj proces zahtijeva saradnju svih društvenih činilaca i sudionika u izbornom procesu“, kazao je predsjednik Državne izborne komisije, Nikola Mugoša.

On je dodao i to da OSI gotovo i da nema među kandidatima na izbornim listama, a povjerenje koje dobijaju opredjeljujuće je da se angažuju i nađu na izbornoj listi.

“Državna izborna komisija je kroz nekoliko podzakonskih akata usvojila niz novina koje će dovesti do unapređenja pristupačnosti izbornog procesa za OSI. Ključne novine koje smo usvojili vezane su za fizičku pristupačnost biračkih mjesta za OSI, visinu glasačke kutije i izgled šablona za glasanje za osobe oštećenog vida”, istakao je Mugoša.

Aktivista za ljudska prava i kandidat na poslaničkoj listi političke partije na poslednjim održanim izborima Radenko Lacmanović, kazao je da je proces njegovog kandidovanja bio izuzetno dug, zanimljiv i nimalo lak.

„Daleko smo od očekivanog u ovoj oblasti, a još dalje od želja. Političke partije nijesu još spremne da daju podršku i priliku OSI, to više žele da urade deklarativno. I dalje vagaju da li će im pojavljivanje OSI odnijeti veću štetu ili korist, ali i same OSI, da budemo krajnje iskreni, i dalje vagaju da li mogu i treba da se uključe, jer smatraju da njihov glas neće imati vrijednost.

Mnogi misle i da politika nije časno zanimanje, da nije za njih i da treba da je prepuste drugima, a to mora biti profesija koja će biti od koristi građanima, a ne samo onima koji se njome bave, pa i OSI. Osobe s invaliditetom moraju biti uključene u politički život“, navodi Lacmanović.

“Usta su nam puna inkluzivnog društva. Crna Gora više promoviše postupak i metod integracije – pokušavaju da OSI približe samom sistemu, nego što bi sistem i ambijent trebalo da se pridruže i približe nama. Suština je da budemo inkluzivno, a ne društvo koje teži integraciji!

Interesovanje političkih partija da pošalju predstavnika na današnji događaj je izostalo, te se postavlja pitanje, koliko su političke partije odgovorne prema OSI, otvorene za učešće OSI?”

“Ljudsko je pravo svake osobe potpuno i djelimično oštećenog vida da efektivno i u potpunosti može učestvovati u političkom i javnom životu na ravnopravnoj osnovi sa drugima. Ljudska prava ne mogu biti skupa! Krajnje je vrijeme za promjene; promjene koje će omogućiti dostojanstveno, ravnopravno i jednako učešće OSI tokom izbornog procesa”, zaključila je moderatorka Katarina Bigović Kulić iz Saveza slijepih Crne Gore.

Ovaj događaj realizovan je na dan Evrope u deset evropskih zemalja, devet članica Evropske unije i u Crnoj Gori, u okviru projekta PARVIS koji sprovodi Evropski savez slijepih. PARVIS projekat podržava organizacije oštećenog vida u cilju jačanja pokreta u kontinentalnoj Evropi.

To je prilika za ovakve organizacije i društvo da se masovno i kolektivno angažuju na podizanju svijesti o pravima građana oštećenog vida.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve