Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Bez adekvatnih kazni nije moguće zaustaviti krivolov

Svi napori policije, inspekcije i civilnog sektora da se suzbije nelegalni ribolov biće uzaludni ukoliko izostane podrška tužilaštva i sudstva, odnosno adekvatno procesuiranje i sankcionisanje počinilaca, upozorila je generalna direktorica Direktorata za ribarstvo

Pored ranijih godina izraženog dinamitašenja na moru ili stalne upotrebe agregata na Skadarskom jezeru, sada se suočavamo sa nelegalnim izlovom zakonom zaštićenih morskih krastavaca, kao i nedozvoljenim ribolovom uz pomoć boca za ronjenje, kao i noćnim ronjenjem.

Svi napori policije, inspekcije i civilnog sektora da se suzbije nelegalni ribolov, posebno upotreba nedozvoljenih alata i sredstava, biće uzaludni ukoliko izostane podrška tužilaštva i sudstva, odnosno adekvatno procesuiranje i sankcionisanje počinilaca, upozorila je generalna direktorica Direktorata za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Katarina Burzanović.

Ona je kazala da je ključni problem nedosljednost u primjeni propisanih kazni, što prijeti da ugrozi sav trud, rezultate kontrola, kao i rad na terenu.

“Imamo izvanrednu saradnju sa policijom i sve funkcioniše do momenta kada se prekršioci procesuiraju, nakon čega su na potezu nadležne institucije, tužilaštvo i sudovi, koje stvari treba da izvedu do kraja”, kazala je Burzanović gostujući prije nekoliko dana na TV Budva.

Prema njenim riječima, nesporno je da situacije u kojima krivolovci koriste agregate ili pretvarače napona na Skadarskom jezeru, ili dinamit na moru, predstavljaju krivična djela.

“U praksi često imamo situaciju da ta krivična djela odbacuju i da se definišu kao prekršaj, što znači da će počinilac biti kažnjen sa nekih 500 eura i onda imamo situaciju da ta lica ponovo rade isto, postaju povratnici u vršenju krivičnih djela. Na taj način ne možemo zaustaviti krivolov”, naglasila je Burzanović.

Ona je navela da se, pored ranijih godina izraženih izazova sa krivolovom, kakav je upotreba dinamita na moru ili upotreba agregata na Skadarskom jezeru, sada suočavamo sa nelegalnim izlovom zakonom zaštićenih morskih krastavaca, kao i nedozvoljenim ribolovom uz pomoć boca za ronjenje, kao i noćnim ronjenjem.

Podsjetila je da je u februaru uhapšen turski državljanin sa 300 kilograma izvađenih morskih krastavaca.

“Počinilac je procesuiran. Prema zakonu, zabranjen je izlov zaštićene vrste i to su jako stroge kazne koje moraju biti adekvatne”, rekla je Burzanović.

Ukazala je i na činjenicu da je hapšenje turskog državljanina razotkrilo da se radi zapravo o lancu u nelegalnom biznisu jer se ispostavilo da je povezan sa pravnim licem koje ima dozvolu za uvoz, preradu i distribuciju morskih krastavaca.

“Radilo se o paravanu iza kojeg se krije nedozvoljena radnja, izlov krastavaca, što se nadam da će biti do kraja izvedeno”, očekuje ona.

Burzanović je naglasila da su ostvareni rezultati u prethodnom periodu proizvod zajedničkog koordinisanog rada policije, inspekcije za ribarstvo i građanskog udruženja „Stop krivolovu“.

“Apelujem na sud i tužilaštvo da moraju biti zajedno sa nama, da bi sve ovo što radimo bilo verifikovano, jer u suprotnom uzaludno radimo”, zaključila je Burzanović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve