Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da su tvrdnje Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti zasnovane na “apsolutnim istorijskim falsifikatima i neistinama” i naveo da u Crnoj Gori zvanično ima oko 600 sveštenika SPC-a, a nezvanično je taj broj nekoliko puta veći i “približava se broju pripadnika Vojske Crne Gore”.

Milivoj Bešlin

Bešlin je u intervjuu za međunarodnu TV “Al Džazira” rekao da “SPC u Crnu Goru dolazi nakon aneksije te države od Srbije 1918. i gašenja dotadašnje autokefalne Crnogorske crkve, prenosi Beta. Njene eparhije su i voljom dijela njenih arhijereja, u jednom sa zakonske tačke gledišta teško prihvatljivom postupku, pripojene novostvorenoj SPC 1920. godine”.

Imovina koja je do tada pripadala nezavisnoj državi Crnoj Gori i koju je koristila Crnogorska crkva, rekao je Bešlin, pripala je novoj Kraljevini SHS i stavljena je na raspolaganje SPC.

Poslije takozvane Antibirokratske revolucije 1988. godine, velikodostojnici SPC, “nakon pokoravanja Crne Gore od Miloševića, iskoristili su pogodan trenutak i dotadašnju državnu imovinu prepisivali na ime crkve, a nerijetko i na svoja imena”, rekao je Bešlin.

Dodao je da SPC odbija da se registruje u Crnoj Gori pod različitim i “potpuno budalastim” izgovorima, poput onoga da je ta crkva, koja je nastala 1920, starija od crnogorske države.

“Boravak sveštenika SPC-a u Crnoj Gori je vrlo netransparentan”, nastavio je Bešlin.

Rekao je da ih “zvanično ima otprilike 600, a nezvanično je taj broj nekoliko puta veći i približava se broju pripadnika Vojske Crne Gore”.

Protivljenje Zakonu o slobodi vjeroispovijesti je samo izgovor za destabilizaciju Crne Gore, rušenje legalne vlade i stvaranje vanrednih okolnosti, iz kojih bi proizašlo poništavanje istorijske odluke o nezavisnosti i povratak Crne Gore pod okrilje Srbije – smatra Bešlin.

“To je krajnji cilj ovih okupljanja, koja se i politički i medijski i finansijski i obavještajno usmjeravaju iz dva poznata centra van Crne Gore”, kazao je on.

Bešlin je ocijenio “da pritisak koji dolazi iz Beograda ne bi mogao da se realizuje bez patronata Rusije i njene destruktivne balkanske politike”.

Rekao je i da je “nacionalistička i autokratska” Srbija “opasnost za cio region” i da se u Srbiji ideološka matrica nije promijenila od osamdesetih godina 20. vijeka.

On je rekao da dodatni problem predstavlja to što je opozicija okupljena u Savez za Srbiju takođe nacionalistička, prenosi Beta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve