Srijeda, 17 Avgusta, 2022
Rubrika:

Berancu godinu unazad komšija prijeti, lomi i pali automobil ispred zgrade

Nurković je sa porodicom napuštio rodno Berane 3. jula, jer se bojao da će im Zajović nauditi. Tog dana, u jutarnjim satima probudila ga je policija i obavijestila da mu je vozilo zapaljeno. To je bio jedan u nizu brojnih napada, kojima su prethodnile prijetnje, prijavljivanje uredno policiji, zbog čega Nurković krivca vidi u bezbjednosnim službama.

Beranac Velid Nurković obratio se redakciji Pobjede tvrdeći da mu je bezbjednost ugrožena od komšije Miloša Zajovića koji mu je u posljednju godinu i dva mjeseca uputio više prijetnji, fizički nasrnuo na njega, izlomio automobile i u posljednjem napadu zapalio vozilo koje je bilo parkirano ispred zgrade u kojoj živi sa porodicom.

Nurković je sa porodicom napuštio rodno Berane 3. jula, jer se bojao da će im Zajović nauditi. Tog dana, u jutarnjim satima probudila ga je policija i obavijestila da mu je vozilo zapaljeno. To je bio jedan u nizu brojnih napada, kojima su prethodnile prijetnje, prijavljivanje uredno policiji, zbog čega Nurković krivca vidi u bezbjednosnim službama.

“Probudila me policija kada je požar ugašen. Pitao sam ih zašto su me uopšte budili kad su sve ovo dozvolili. Zajović je tada priveden i pušten”, ispričao je Nurković.

Istog dana, nekoliko sati kasnije, Zajović je ponovo zaprijetio Nurkoviću.

“Oko 11 sati ujutro Zajović mi prijeti da će me zapaliti. Mene i moju porodicu, kao što je zapalio moj automobil. I te prijetnje sam prijavio policiji, ali mi nije poznato da li je zbog toga privođen”, kazao je Nurković.

Problemi sa komšijom počeli su 17. maja prošle godine kada je Zajović došao na vrata porodice Nurković da traži novac.

“I ranije je to činio. To nijesu bili veliki iznosi. Tražio je za mlijeko, hljeb, nekoliko eura za namirnice i ja sam mu davao. U jednom trenutku čuo sam da ne troši novac za ono što meni govori i odlučio sam da ne sudjelujem u tome”, kazao je Nurković.

Iapričao je da je Zajović došao na vrata porodičnog doma za novac i da mu je rekao da nema.

“On se unervozio. Počeo da me vrijeđa, prijeti da će me ubiti i fizički nasrće n amene. Ja sam se branio, zbog čega sam i bio predmet policijske obrade. Zamislite, dođe vam neko na kućni prag, prijeti, vi se branite, pokušavate da zaštitite sebe i porodicu i onda policija podnosi krivičnu prijavu protiv vas”, ozlojeđeno priča Nurković.

Objašnjava da je jedino objašnjenje da Zajović poslije toliko incidenata i dalje šeta Slobodan, ,,debela potpora nekog iz policije“.

“Sve više sam ubijeđen da uživa zaštitu policije, da očito neko ima koristi da se on nalazi na ulici”, smatra Nurković.

Prema njegovim tvrdnjama, sutkinja Osnovnog suda Dubravka Popović, koja je postupala u predmetu protiv njega, u srodstvu je ili prijateljskim odnosima sa suprugom Zajovića.

Portparolka Osnovnog suda u Beranama Ana Radunović kazala je za Pobjedu da je sutkinja Popović postupala u predmetu protiv Nurkovića i da nijesu imali u radu krivični predmet protiv Zajovića u kome je on imao svojstvo okrivljenog lica.

“Sudija D. P. postupala je u krivičnom predmetu, formiranom po optužnom prijedlogu Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama od 25. maja 2020. godine, kojim je okrivljenom Velidu Nurkoviću iz Berana stavljeno na teret da je izvršio krivično djelo teška tjelesna povreda, iz člana 151. St. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, na štetu Miloša Zajovića iz Berana”, saopštila je Radunović.

Napominje da tokom postupka nije bilo zahtjeva za izuzeće sutkinje Dubravke Popović, od nje, niti od stranaka u postupku – tužioca i okrivljenog i naglašava da su razlozi za izuzeće regulisani zakonskim odredbama i da je sudija dužan da čim sazna da postoji neki od razloga za njegovo izuzeće, prekine rad na tom predmetu i o tome obavijesti predsjednika suda.

Radunović pojašnjava da nakon sprovedenog dokaznog postupka 11. 6. 2020. godine donesena je presuda kojom je zbog teške tjelesne povrede Nurković osuđen na osam mjeseci zatvora.

“Presuda Osnovnog suda u Beranama od 11. 6. 2020. godine preinačena je presudom Višeg suda u Bijelom Polju 18. 11. 2020. godine, pa je okrivljeni Nurković osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci”, navela je Radunović.

Iz ovog suda ističu da sudije nepristrasno odlučuju, na osnovu činjenica i u skladu sa pravom, bez ikakvih ograničenja, uticaja, podsticanja, pritisaka, neposrednog ili posrednog, od bilo koga ili iz bilo kog razloga.

Prema trvdnjama Nurkovića, nekoliko mjeseci kasnije, pronašao je kuhinjski nož u gumi automobila. Kako tvrdi, nož je predao tužiteljki Jadranki Mićović, ali ne zna šta je preduzeto tim povodom. Uvjeren je da je nož zario u gumu Zajović, što je i naveo pred policijom i tužiteljkom.

Prije manje od dva mjeseca – 25. maja, Zajović je metalnom šipkom polomio automobil Nurkovića i iz njega ukrao 3.500 eura. Kako tvrdi Nurković, Zajović je priznao policiji da je to učinio, nakon čega je pušten.

“Kada je izašao, izrevoltiran što je uopšte bio u policiji, nasrnuo je na moju majku i sestru koje je sreo u zgradi kada su dolazile kući. Gađao ih je sa sprata. Ali i ovog puta policija podnosi prijavu proziv mene kao da sam ja njemu polomio auto, a ne on meni”, ispričao je Nurković.

Nakon ovog, 11. juna uslijedio je novi sukob. Nurković tvrdi da je Zajović uputio nečasne riječi njegovoj sestri, koja je inače lice sa posebnim potrebama, a samo tri dana kasnije njegovoj majci kada su se sreli u ulazu zgrade saopštava neprimjerene i uvredljive riječi.

“Poslije svih ovako opasnih prijetnji, ja ni moja porodica više ne smijemo da budemo u svom stanu, ni u svom gradu, jer me strah za goli život. Policiji sam se obratio pisanim zahtjevom nakon događaja od 25. maja i tražio zaštitu i obezbjeđenje. Tražio sam da ugrade kamere, ali nijesam dobio odgovor, već sam dobio zapaljeni automobil, prijetnje, fizičke napade. Tražim zaštitu i to u pisanoj formi i to što hitnije, jer me to po Ustavu sljeduje. Ukoliko ova država, njene institucije nijesu u mogućnosti ili neće iz meni nepoznaztih razloga da obezbijede ono što mi pripada, napuštiću zemlju kako bih spasio živu glavu”, kazao je Nurković.

On ističe da on nije jedina žrtva Zajovića.

“Komšinici je prije tri godine polomio ulazna vrata stana. Ne znam da li ga je ona prijavila, ali sve komšije znaju da joj je on razbio vrata”, kazao je Nurković.

Dva predmeta u izviđajnom postupku

Pobjeda je poslala pitanja Osnovnom tužilaštvu u Beranama gdje su potvrdili da je Nurković 5. jula podnio krivičnu prijavu protiv dva lica – Miloša Zajovića i I. R. zbog napada na imovinu, kada je u ovom tužilaštvu formiran predmet, koji se nalazi u fazi izviđaja.

“Shodno odluci Advokatske komore o proglašenju opšte obustave pružanja pravne pomoći advokata od 17. maja, ovo tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da donese rješenje o zadržavanju”, saopštila je rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama Jadranka Mićović.

Na pitanje Pobjede da li je okončan predmet od 25. maja, kada je osumnjičeni Zajović metalnom šipkom polomio automobile Nurkovića, tužiteljka Mićović je kazala da je izviđaj u toku i da je predmet dostavljen vještaku medicinske struke radi davanja nalaza i mišljenja.

Iz ovog tužilaštva nijesu odgovorili na pitanje Pobjede o prijavi Nurkovića kada je tvrdio da je pronašao kuhinjski nož u gumi automobila.

“Povodom prijave od 11. juna, koju su podnijeli V. N. i H. M. staralac oštećene M. N. Osnovno državno tužilaštvo u Beranama je nakon prikupljenih dokaza u postupku izviđaja, rješenjem odbacilo krivičnu prijavu”,  stoji u odgovorima koje potpisuje tužiteljka Mićović.

Dodaje se da je staralac oštećene obaviješten da ima pravo da preuzme krivično gonjenje, kao i da prije eventualnog preuzimanja krivičnog gonjenja i podnošenja optužnog prijedloga, ima pravo da podnese pritužbu Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

Pobjeda je 6. jula poslala pitanja Upravi policije o događajima koji su se dešavali protekle godine između Miloša Zajovića i porodice Velida Nurkovića, ali nijesu dobili odgovor.

Između ostalog, pitali su da li je 3. jula zapaljeno vozilo ,,pežo“ vlasnika Velida Nurkovića u Beranama i da li je taj napad rasvijetljen?

Da li je uhapšen osumnjičeni Miloš Zajović i koje krivično djelo mu je stavljeno na teret? Pitali su da li je Zajović i ranije hapšen po prijavi Nurkovića i za koja krivična djela?

Koliko krivičnih prijava je podnio Nurković protiv Zajovića?

Što je policija uradila nakon prve prijave Nurkovića – 17. maja prošle godine, kada mu je Zajović prijetio da će ga ubiti? Pitali su da li je tog dana Zajović došao na kućni prag Nurkovića i verbalno i fizički nasrnuo na njega?

Pitali su po kom osnovu je podnijeta prijava protiv Nurkovića?

IzvorPobjeda

Najnovije

Kecmanović izbacio šampiona Montreala, lako Medvedev i Alkaras

Šampion Montreala ispao je na startu Mastersa u Sinsinatiju. Pablo Karenjo-Busta je izgubio 2:1 od Miomira Kecmanovića. Španac je dobio 6:1 prvi set, ali onda u...

U fabrici Javorak spaljene zaplijenjene cigarete

Uprava prihoda i carina (UPC) danas je u krugu fabrike “Javorak MB” u Nikšiću spalila 1.000 paketa cigareta koje su bile skladištene u magacinu...

Koronavirus: Jedna osoba preminula, 548 novooboljelih

U posljednja 24 sata od posljedica koronavirusa preminula je jedna osoba, a registrovano je 548 novih slučajeva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje...

Apple će početi da prikazuje mnogo više reklama u svojim aplikacijama

Plan je da se takozvane first party aplikacije, one koje svi imaju na Apple uređajima obogate aplikacijama. Prvi primjer je predlog da se dodatne...

Istraživanje KCCG: Zdravstvenim uslugama zadovoljno skoro 100 odsto pacijenata

Pružanjem zdravstvenih usluga u Kliničkom centre Crne Gore (KCCG) zadovoljna su 592 hospitalizovana pacijenta. To pokazuju podaci Službe za kontrolu kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga...

Najčitanije

Povezano

Bjelopoljac osumnjičen da je snahu tukao motkom

Državna tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju Jelena Vučetić je, nakon saslušanja, odredila zadržavanje u trajanju do 72 časa osumnjičenom B.Č., zbog postojanja osnova sumnje da je...

Džoan Rouling dobila prijetnje zbog podrške Salmanu Ruždiju

Policija istražuje prijetnju koju je preko interneta dobila Džoan Rouling, nakon što je na Tviteru javno podržala napadnutog pisca Salmana Ruždija. Kako prenosi BBC, Rouling...

Bojović: Kukavičke prijetnje upućene Filipoviću pucanj su u prazno kerbera srpskog sveta

Kukavičke i besprizorne prijetnje upućene našem Ljubu Filipoviću pucanj su u prazno kerbera “srpskog sveta”, kazao je rogramski koordinator Građanske inicijative (GI) 21. maj Rade...

UP: Osumnjičeni za prijetnje Filipoviću napustili Crnu Goru

Službenici Uprave policije su, postupajući po prijavi Ljubomira Filipovića koji je podnio protiv dvije osobe, a u kojoj je naveo da su mu putem...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Berancu godinu unazad komšija prijeti, lomi i pali automobil ispred zgrade – CG Vijesti
19.07.2021-09:16 09:16

[…] Aktuelno […]