Četvrtak, 11 Avgusta, 2022
Rubrika:

Belveder nacionalnog, ”Ostroga mi” pomirenja

Doduše kako gođ posmatrali i na uprav i na kant, a i naopako, pronaći ćemo samo jednu naciju koja je u svađi sa samom sobom, pa sa svima ostalima. To su naravno Srbi, koje od milošte zovem posrbicama. Dakle posrbice. I ne, nije uvreda nego tužno stanje stvari!

Piše: Danilo Brajović

Nacionalno pomirenje je termin koji evo već neko vrijeme traže građanske i „gradŽanske“ partije. Da bi shvatili značaj termina „nacionalno pomirenje“, prvo moramo da vidimo koja se to nacija, i sa kojom posvađala u građanskoj Crnoj Gori. Pa da priskočimo, svi koliko nas je, da ih mirimo.

Doduše kako gođ posmatrali i na uprav i na kant, a i naopako, pronaći ćemo samo jednu naciju koja je u svađi sa samom sobom, pa sa svima ostalima. To su naravno Srbi, koje od milošte zovem posrbicama. Dakle posrbice. I ne, nije uvreda nego tužno stanje stvari!

Kako sad to? Lako, poglavica nasrećupočivši Risto je od popisa 1981. do popisa 2011. popeo broj posrbica sa oko 3 posto na skoro 30 posto. Pošto nijesu genetski Srbi, nijesu se ni doselili iz Srbije, a nije bilo moguće da svaka familija ima po 30 đece, slažemo se da su to ljudi čije je mozgove vrana popila, pardon, nasrećupočivši Risto.

Pa logično, pošto nijesu Srbi, onda su posrbice.

Nego, da se vratim u svađu i oko razvađanja. Pošto pronađosmo jednoga posvađanoga deder da glednemo ko je druga strana u svađi. Koliko se ja u to razumijem, a razumijem, imamo jednu naciju koja je u svađi a ostali stoje kako slijedi:

  1. Crnogorci, stara Brozova ujdurma i Đilasova izmišljotina. Oni ne postoje no su ih izmislili CIA, Vatikan i komunisti. Eto u sadašnju vladu jada Crne Gore sjedi karataš koji to priča.
  2. Muslimani, krivi ljudi, stari narod za poklati, popovima i četničićima omiljeni u pjesmi „Od Glave Zete pa sve do Spuža…“ sa akcentom na stih „…kukaju Turci leleču bule“.
  3. Albanci, stara posrbička ljubav, tepaju im Šiptari, a svoje namjere apropo njih plemenite posrbice ne skrivaju, vraćajući se u „srce Srbije“ i Prizren svake DOGODINE. I tako svake – DOGODINE.
  4. Ah tek im je to tema za šljivovicu, pa kad se napandrče počnu Dubrovnik da vraćaju carstvu Dušanovu.
  5. Svi ostali ko gođ „srbin nije“:

A da nije do njih?

Dobro, da građane ne nerviram, nije do njih a na drugoj strani su sve nacije i vjere. Pa koga onda da mirimo po Crnoj Gori i o kakvom nacionalnom pomirenju pričamo?

Fotografija nastala rano ujutro 5. septembra 2021. na Belvederu

Ah da, kako sam glup, ostaje da se pomiri pravoslavlje. Posrbice bi rekle „srpstvo“. Dakle da svi Crnogorci pređu u posrbice i mirna Bosna.

Bosna možda ali Crna Gora nikad.

Za nacionalno pomirenje, dragi moji sudržavljani koji se osjećate nakrivo nasađenim, potrebno je da batalite tamjanjenje, priznate Crnogorce, crnogorski jezik, istoriju, Crnogorsku pravoslavnu crkvu. To vam je manje više sve ono što su vaša braća iz Srbije opuvala Crnoj Gori, skupa sa imenom, 1918. godine.

A vi građani, samo se mirite sa posrbicama. Jednom vam je to izašlo na nos, bojat se e će opet. Mene, mirit nećete a neka ste zdravo. Prelijepo mi je ovako.

BELVEDER, A ČEGA DO NACIONALNOG POMIRENJA

Belveder je simbol Crnogoraca i crnogorske pogibije, 1936. godine, kad su bez imena i nacije ipak Crnogorci protestovali. Mnogo toga je o tome napisano, akcenat je na Crnogorci, ne građani, a doba je kraljevine SHS Ace Palikuće. Građani će reći da su to bili komunisti, ja tvrdim da su bili Crnogorci koji su se borili protiv srpske okupacije!

Raduje me što će 09. maja na Belveder sve „nesrpsko“ kročit, crnogorsko – sve tri vjere i građansko. U čast proslave Dana pobjede nad fašizmom.

E tu su mi građani nejasni. Oni se još bore sa fašizmom? Je li ima neko da objasni da je fašizam zaupokojen nego mi imamo malecni, tako reći ićni, problem sa klero-fašizmom. To će reći „especeovsko-popovskijem“ fašizmom.

Onomad oni pop izjavi da Crnogorce treba varikinom izbijeljeti?

Rista neću ni da pominjem, neka ga samo tamo đe je. Da se ne potenči!

Đa'onikije prpori po malo, tamo ovamo ali đavo ne spava no čuči.

I već 12. maja, na dan Svetoga Vasilija Ostroškog, dolazi helikopterski Porfirije da ponovo zapiša teren. I u tri dana, nekolika obilježavanja značajnih datuma.

Jedni slave CRNOGORSKI BELVEDER i pobjedu civilizacije, drugi isto to samo GRAĐANSKI,  treći  isto CRNOGORSKI samo malo prekrečen srpstvom. Slave dan sveca koji u crkovni kalendar SPC nije bio crveno slovo, sve do kad to popolozima nije zatrebalo. Dakle slave prekrečavanje „slova u crveno“ u crkovni kalendar…

I naravno, sve ovo ne bi bilo to, kad ne bih pomenuo „интернешенел пис корпорејшн“, tink-tank-prank organizaciju, na čijem je čelu vaš predsjednik vlade, Dritan. On ono sve nešto smiruje podjele, i gura nacionalizme u prošlost. Svaka mu čast! I Ljalju svaka čast, i one je bio za podjele a ne pobjede! Uh, pardon – obrnuto.

Samo malo pojasniti koje to nacionalizme? Jer CRNOGORSKI ne postoji. (Ne, neću obrazlagati).

Nego, veli premijer, da se ponosi onim što je „država“ uradila 05. septembra na dan uhelikopterčenja Đaonikija.

Sad je vrijeme za malo slika:

E jesi premijeru premazan, nema što. Fali mi tu neđe slika Eskobara, ali o tome neki drugi put.

I da privedem kraju pisaniju:

Molim građane i gradŽane da ne prave pomirenje sa posrbicama. Bar ne preko rtenice Crnogoraca. Mi ćemo, pušđaola tamo. Kako se vi pomirite, tako po Crnogorcima pukne. I prije je.

Vlada Abazovića je podržana glasovima suverenističkih stranaka. Suverenističke stranke u narativu prepoznaju SPC kao organizaciju koja je udarila u temelje Crne Gore, međunaciononalni sklad, međuvjersku toleranciju, antifašizam. (Ja bih doda tu mnogo toga đe su udarili ali, imaće se kad.)

Kako aktuelna vlast pogibe za evropskim svjetonazorom, a računajući tu i zadnji izvještaj EK da je SPC – ono što je, bilo bi logično da se ovaj uhelikopterčeni vrati nazad u Srbiju. Od strane države, napominjem.

Pitanje za premijera i PARLAMENTARNU većinu koja podržava vladu:

DA LI ĆE PORFIRIJE BITI VRAĆEN SA GRANICE I ZAŠTO NE?

Pitanje za Đaonikija:

KAD POČINJE PROJEKAT – CRNA GORA MALA UKRAJINA?

O policajcima neću. Ne od straha što me preže, traje to preko 32 godine, no neću!

Najnovije

Vlada Srbije ukinula zabranu izvoza ulja i smanjila akcize na pojedine derivate nafte

Vlada Republike Srbije donijela je na današnjoj sjednici odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i...

Kadeti od sjutra na EP: Opstanak primarni cilj

Još jedna naša selekcija počinje nastup na Evropskom prvenstvu. Kadeti će se u Skoplju nadmetati sa elitom u uzrastu do 16 godina. Izabranici Rajka Krivokapića...

Tužilaštvo provjerava posjetu Porfirija: Formiran predmet o aferi Helikopter, izviđaj u toku

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet na osnovu krivične prijave vještaka za elektroniku, telekomunikacije i vazduhoplovstvo Predraga Boljevića protiv premijera Dritana Abazovića,...

Abazović: Nijesam tražio telefone, kamoli kriptovane; Spajić trebalo da izdvoji novac za opremu za...

Premijer Dritan Abazović kazao je da nikada u životu nije tražio od nekog mobilne telefone, a kamoli kriptovane. Tvrdi da mu je kriptovani telefon...

Koronavirus: Preminule dvije osobe, još 727 novooboljelih

Institut za javno zdravlje Crne Gore analizirao je 2029 uzoraka među kojim je potvrđeno 727 novooboljelih pacijenata od koronavirusa. Preminula su dva pacijenta, a oporavilo...

Najčitanije

Povezano

Prijestonica i UBNOR sjutra organizuju polaganje vijenaca na Belvederu

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Milena Vujačić i predstavnici UBNORA Prijestonice Cetinje položiće vijenac na Belvederu povodom godišnjice stradanja na belvederskim demonstracijama 1936....

CP: Podrška Inicijativi CHO o parlamentarnoj istrazi

Crnogorski Helsinški odbor je, na konferenciji održanoj 13. maja, pokrenuo inicijativu o formiranju parlamentarne komisije koja bi utvrdila sve okolnosti oko protesta na Belvederu/Cetinju...

CHO: Neophodna je parlamentarna istraga o Belvederu

Na konferenciji Crnogorskoh helsinškog odbora (CHO), koja je 13. maja održana u Podgorici, na temu “Belveder 2021 - Uzroci i posljedice”, razmatrani su pOlitički, sociološki,...

Grupa građana Cetinja: Ne zloupotrebljavajte Belveder, to nije vašar već mjesto za poštovanje!

Povodom najavljene proslave 21. maja na Belvederu i muzičkoga programa, pozivamo Aleksandra Damjanovića da se ostavi Belvedera i za najavljenu proslavu nađe adekvatno mjesto...

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ana
07.05.2022-08:07 08:07

Stručnjak, kako to da je na popisu 1909. u Knjaževini Crne Gore bilo 95% Srba i kako to da je tada zastava bila trobojka ? Pre će biti da ste vi “rasrbice” i konvertiti. O poturicama i konvertitima je govorio Njegoš i učilo se u Titovoj SFRJ u kojoj se NIKADA nisu spominjali CPC, crnogorski, bošnjački jezik i Bošnjaci. Kako sad to? Da li su u to vreme komunisti bili glupi i nisu znali istoriju ?

Rukfaš
07.05.2022-08:28 08:28

Samo jedna ispravka. Nijesu posrbice, nego Posrbice. Narod ili nacija se piše velikim početnim slovom. A Posrbice jesu to… doduše nijesu stari narod, skorašnji su. Nijesu Srbi (poštovani sa moje bande), bivši su Crnogorci, skorašnji su… ali postoje.

Boban
07.05.2022-10:50 10:50

Kad pronadješ rezultate popisa 1909. molim te publikuj to da se 95% izjasnilo kao Srbi! A i da jesu, a nijesu, to samo znači da je u jednom trenutku većina bila za objedinjenje južnih Slovena pod srpskim imenom. To ne znači da je tako bilo prije 200 godina. Kao što se makar 70% današnjih Srba nije prije 200 godina izjašnjavalo kao Srbi. Prvi popis u Crnoj Gori u kojem se nacionalno izjašnjavalo je popis 1948. godine. To je jedina istina. Tačno je da se u vrijeme Nikole I govorilo da su Crnogorci Srbi, ali je to bila posebna logika po… Pročitaj više »