Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Barović: Danas nas proganjaju oni koji duhovnog oca vide u Nikolaju Velimiroviću

Na skupu su govorili Ana Pejović, Vladan Šturanović, Nevena Baletić i Alek Barović

UBNOR i antifašisti Nikšića obilježavanje međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta završili su održavanjem skupa na Trgu Slobode kod spomenika Ljuba Čupića.

Na skupu su govorili Ana Pejović, Vladan Šturanović, Nevena Baletić i Alek Barović.

Barović je podsjetio da se danas navršava 78 godina od oslobođenja koncentracionog logora Aušvic.

“Ovaj dan obilježavamo u spomen preko šest miliona Jevreja stradalih pod nacističkom kamom širom Evrope. Klanjamo se sjenima umorenih u Aušvicu, Majdaneku, Treblinki, Jasenovcu, Dahau, Mathauzenu, Babin Jaru i mnogim drugim stratištima na kojima je ubijena ljudska civilizacija.

Crna Gora i crnogorski narod mogu se pohvaliti time da je veliki broj Jevreja utočište pronašao u Crnoj Gori. Crna Gora je možda i jedina država u Evropi u kojoj je broj Jevreja danas mnogo veći od onoga koji je bio 1941. godine. I to nam služi na čast”, naveo je Barović.

Kako je rekao, čini mu se da se istorija ponavlja.

“Danas opet velike nije briga za male. Danas, kad je sloboda jednog naroda i države ugrožena od njegovog prvog komšije. Danas kad se ponavljaju najgora stratišta Drugoga svjetskoga rata, pa je Buča novi Babin Jar, a Mauriopolj nova Varšava.

Sve su ovo dokazi da naci-fašistička ideologija nije pobijeđena tog 9. maja ‘45 godine. Nije kako se mislilo, sa Hitlerom u plamen benzina pošla i želja da se zatru drugi narodi. Genocidna ideologija ostala je da živi u mislima onih koje hrani mržnja prema svemu što nije dio njihovoga naroda i običaja.

Niko nije mogao vjerovati da će rat opet zadesiti stari evropski kontinent, a kamoli da će se ikada više vazduhom širiti smrad raspadnutih leševa nevino ubijene đece, žena, staraca i muškaraca. Nažalost, stigla je Srebrenica brzo kao produkt nevoljnosti da se zatre ideologija koja je sarađivala sa izvršiteljima Holokausta. Nasljednici njihove misli krivci su za najstrašniji genocid u Evropi nakon tog 27. januara 1945. na ovamo”, poručio je on.

Crnogorski narod, kaže, koji isto danas prolazi kroz golgotu vazda je bio uz ostale slobodarske narode. Vazda je bio na stranu onih koji su proganjani, potlačeni i ponižavani.

“A nas danas proganjaju oni koji duhovnog oca vide u Nikolaju Velimiroviću, tvorcu svetosavlja, koji je pisao hvalospjeve Adolfu Hitleru, govoreći da je ”došao na ideju svetog Save”.

Sljedbenici tog istog koncepta danas Crnogorcima negiraju pravo na postojanje, naciju, vjeru, jezik, kulturu i tradiciju. A što je to nego najgori oblik fašizma? Na negaciji navedenog desili su se najgori zločini, a očigledno je da oni koji su jednom poraženi u ratu, opet streme ka tome da svoja nedjela ponove. To im se neće dozvoliti i prevarili su se ako se tome nadaju.

Klerofašizam je našu domovinu vezao najgorim lancima i mi moramo dati sve od sebe da se tih okova što prije oslobodimo. Nije karakteristika Crnogoraca da trpe lance nit oni to mogu”, poručio je.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve