Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Bar, mjesto kulture: U objekte kulturne baštine uloženo oko 750.000 eura

U cilju očuvanja ovih elemenata od velikog značaja za lokalnu kulturu, ali i za crnogorsko kulturno nasljeđe, Opština Bar je sprovela niz aktivnosti na njihovom uređenju, rekonstrukciji, revitalizaciji i ponovnom stavljanju u funkciju

Neodvojivi dio prepoznatljivog imidža Bara čine bogata kulturna baština i brojni objekti kulture.

U cilju očuvanja ovih elemenata od velikog značaja za lokalnu kulturu, ali i za crnogorsko kulturno nasljeđe, Opština Bar je sprovela niz aktivnosti na njihovom uređenju, rekonstrukciji, revitalizaciji i ponovnom stavljanju u funkciju.

Uređene su fasade objekata Kulturnog centra u okviru kojih se nalazi gradska biblioteka, bioskop, pozorišna scena, galerijski prostor, istorijske postavke, arhiv i druge važne jedinice.

Pristupilo se revitalizaciji objekata u Starom gradu Baru, kao jednom od najbogatijih kulturnih dobara u Crnoj Gori u namjeri da se obezbijedi adekvatna valorizacija, zaštita i očuvanje njegovih izuzetnih vrijednosti. Završena je sanacija crkve Svete Katarine, koja od 1957. godine nosi status kulturnog dobra, a Arhiepiskopska palata je preuređena i sada ima muzejsko-izložbenu funkciju.

U palati 85 u Starom Baru otvoren je prvi crnogorski Kreativni hab kao multifunkcionalan prostor, namijenjen umjetničkom stvaralaštvu, dok su adaptirani i ljetnja scena i objekat Carinarnice koji djeluje kao Centar za posjetioce sa uvedenim sistemom proširene stvarnosti.

Dvorac kralja Nikole, kao jedan od najreprezentativnijih objekata i simbola grada Bara, zahvaljujući sanaciji i konzervaciji krovnog pokrivača, dobio je novo ruho, ali i sačuvao svoju funkcionalnost kao objekat od značaja za grad i državu.

Ukupna vrijednost ovih investicija koje je Opština Bar realizovala u saradnji sa drugim institucijama iznosi oko 750 hiljada eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve