Odbornici Skupštine opštine Bar su tokom jučerašnje sjednice izjavili da je novac opredijeljen za vrtić sačuvan u kapitalnom budžetu, kao i da je pukim “dizanjem ruku za planska dokumenta” napravljena greška kada je riječ o izgradnji vrtića. Ovo su lijepe vijesti od onih koji su odgovorni za svaki novi dan koji predškolci provedu bez vrtića, a osnovci i srednjoškolci bez dvorišta, saopštili su iz Građanske inicijative “Držati uspravno”.

foto Arhiva

“Međutim, samo postojanje sredstava i svijest o tome da se pogriješilo nikako nije dovoljno – oni koji vode grad i koji su dužni, odgovorni i plaćeni da rješavaju probleme građana nisu uradili ništa da svoje greške isprave. Posljednji javnosti poznat potez opštine o rješavanju ovog pitanja je dopis koji je Opština poslala Ministarstvu prosvjete prije gotovo DEVET mjeseci – dopis kojim su predložene lokacije za izgradnju vrtića nakon što ih je predsjednik opštine obišao sa predstavnicima inicijative. Devet mjeseci opština nije našla za shodno da pita nadležne institucije – Ministarstvo prosvjete, MORT i Upravu javnih radova – kada će dvorište? Kada će vrtić? Zašto se novi čempresi suše? Devet mjeseci ćutanja i nerada u ispravljanju onoga za šta su odgovorni, za šta niko nije odgovarao”, pitaju oni.

Iz ove građanske inicijative podsjećaju kako je opština punom parom radila dok je forsirala izgradnju nelegalnog vrtića, na parceli koja ne ispunjava zakonske uslove, bezbjednosne pretpostavke, dok su im, kako dodaju,  građani nudili pomoć u pronalaženju nove lokacije.

“Danas ti isti ljudi kažu da su građani odgovorni za vrtić i dvorište, i time pokazuju da ne shvataju kako ovo sve funkcioniše. Predstavnici u opštini su dužni da rješavaju probleme građana, a ne građani. Predstavnici u opštini su povrh toga plaćeni da rade taj posao, od strane građana. Predstavnici u opštini su se sastajali sa osobama iz nadležnih institucija i tom prilikom mogli da se informišu, što građani nikako nisu mogli”, navode oni.

Poručuju da su građani tu da budu korektor vlasti i njihovim lošim odlukama, a vlast je tu da sluša želje svojih građana i bude im servis.

“Vlast nije tu da građane prebrojava i targetira, a posebno je zabrinjavajuće da to radi u situaciji kada građani nisu tu da im daju odgovore. Sa žalošću primjećujemo da je učestvovanje građana u donošenju odluka koje nas se tiču prepoznato kao napad i destabilizacija, što svakako ne priliči jednom demokratskom društvu kakvo težimo da budemo”, napominju oni.

Kako naglašavaju, uslijed nevoljnosti opštine da se bavi svojim poslom, poslali su dopise Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, a odgovor za sada dobili od jednog od njih.

“Rješavanje ovog pitanja je sada u rukama institucija, a ne na ulicama i građanima, pa imamo jednostavan zahtjev- da radite svoj posao i ništa više od toga”, zaključuju oni.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve