Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Banke nepristupačne za OSI

Banke ostale su u potpunosti nepristupačne za osobe sa invaliditetom

Bankarske usluge i same banke ostale su u potpunosti nepristupačne za osobe sa invaliditetom, saopšteno je iz Saveza slijepih Crne Gore.

Foto: Ilustracija

“Bez sumnje, možemo reći da su banke u cjelosti nepristupačne osobama sa invaliditetom, kako fizički, odnosno prostorno, tako i u odnosu na bankarske sisteme komunikacije sa klijentima, aplikacije za elektronsko bankarstvo, bankomate koji nemaju govornu podršku za osobe oštećenog vida i ne nalaze se na odgovarajućoj visini za korisnike invalidskih kolica i osobe nižeg rasta, registracione brojeve za pristupanje šalteru, što je u suprotnosti sa legislativom Crne Gore”, poručuju iz Saveza slijepih.

Kažu da je takvo postupanje banaka je u suprotnosti sa članom 21 Konvencije o pravima lica sa invaliditetom, kao i sa Ustavom Crne Gore.

Zato je u okviru projekta koji realizuje CEZAP u partnerstvu sa Savezom slijepih CG „Svi smo stvoreni smo jednaki-zaštita prava potrošača osi“ održan sastanak sa Bankarskim ombudsmanom, poslije koga je upućena inicijativa Udruženju banaka u cilju nalaženja tehničkih rješenja za prevazilaženje problema, na koju još uvijek nijesu stigli odgovori.

“Taktilne staze, pristup parkingu i nepostojanje govorne podrške najčešći su problemi koji pogađaju bankarski sektor, kao i sektor informaciono-telekomunikacionih mreža. Važno je napomenuti da su neke banke pristupile rješavanju ovog problema postavljanjem taktilnih staza”, navodi se u saopštenju.

U okviru projekta sprovedeno je istraživanje „Prava potrošača osoba sa invaliditetom- prepreke i preporuke“, a jedan od segmenata je i stanje u bankarskom i sektoru e-usluga.

Istraživanje je pokazalo da je usluge bankomata koristilo svega 55,5%. U odnosu na prepreke, upotrebom bankomata zadovoljno je svega 2,25% ispitanika, a odlaskom u banku 2,67%.

Predlaže se izrada standarda za postavljanje bankomata, koji bi sadržali djelove koji se odnose na visinu postavljenog bankomata, omogućavanje nesmetanog prilaza, govornu podršku.

“Potrebno je raditi na uklanjanju barijera prilikom dolaska i boravka u bankama. Učiniti sve banke apsolutno pristupačnim za sve osobe sa invaliditetom, kako fizičkim, tako i senzornim, jer svi klijenti banaka trebaju imati ravnopravan tretman i dostupnost bankarskih usluga pod jednakim uslovima”, poručuju iz Saveza slijepih Crne Gore.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve