Banac: Rusija pritiskom utiče na dešavanja u Evropi

Rusija se ne može pomiriti sa tri poraza u regionu, a to su: ulazak Crne Gore u NATO, dogovor o imenu Makedonije i slabljenje uticaja na vladu Aleksisa Ciprasa u Grčkoj

Rusija pokušava da kroz ekonomski, vojno-obavještajni, medijski i crkveni pritisak, utiče na dešavanja u ovom dijelu Evrope, ocijenio je istoričar Ivo Banac, koji je gost večerašnje Teleskopije.

To je, kako kaže, posljedica činjenice da se Rusija ne može pomiriti sa tri poraza u regionu, a to su: ulazak Crne Gore u NATO, dogovor o imenu Makedonije i slabljenje uticaja na vladu Aleksisa Ciprasa u Grčkoj.

“Koliko god su pokušavali, a često i vrlo brutalnim metodama, pokušajima atentata na predsjednika Vlade, jednom vrstom subverzivne, vrlo široke djelatnosti, gdje koriste i dio opozicije, nijesu uspjeli da spriječe ulazak zemlje u NATO. Rusija nije uvijek uspješna, često promaši, ali to ne znači da ona neće i dalje djelovati na način koji je u prvom redu remećenje odnosa, unutar cijele regije, često između raznih država. Putin je vrlo jasno najavio, kada je posjetio Srbiju, da on ima namjeru ponuditi alternativna rješenja za ovaj dio svijeta, umjesto onoga što Zapad već duže nudi. Borbu za uticaj Rusija vodi ekonomski, medijski, crkveno, vojno-obavještajno, na 300 raznih načina”, rekao je Banac.

Komentari

avatar