Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

ASK saopštila: Vlahović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije

U skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju korupcije, predmetna odluka će biti dostavljena Ministarstvu vanjskih poslova kao organu u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju

Agencija za sprečavanje korupcije je 28. novembra donijela odluku kojom je utvrdila da je Miodrag Vlahović, ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom redu, kao javni funkcioner prekršio odredbe Zakona o sprečavanju korupcije na način što u zakonom propisanom roku nije Agenciji dostavio redovni godišnji Izvještaj o prihodima i imovini za 2018, saopšteno je iz ASK.

“U skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju korupcije, predmetna odluka će biti dostavljena Ministarstvu vanjskih poslova kao organu u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju.

Agencija podsjeća da je i ranije, 7. maja 2018. donijela odluku kojom je utvrdila da je Vlahović kao javni funkcioner prekršio Zakon o sprečavanju korupcije na način što Agenciji nije dostavio Izvještaj o prihodima i imovini u roku 30 dana od dana stupanja na javnu navedenu ambasadorsku funkciju.

Dakle, imenovani javni funkcioner, od dana imenovanja na javnu funkciju ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom redu, nije dostavio ovom organu niti jedan zakonom propisani obrazac izvještaja o prihodima i imovini”, navode iz ASK.

Nakon te prošlogodišnje odluke, ASK je u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju korupcije o tome upoznala Ministarstvo vanjskih poslova kao organ u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju, radi pokretanja odgovarajućeg postupka iz nadležnosti tog organa, dodaju u saopštenju.

“S tim u vezi, Ministarstvo je obavijestilo ASK da je prema imenovanom funkcioneru sprovelo disciplinski postupak u kojem je utvrdilo da je imenovani odgovoran zato što je prekršio odredbe Zakona o sprečavanju korupcije na način što Agenciji nije dostavio Izvještaj o prihodima i imovini u roku 30 dana od dana stupanja na javnu funkciju, čime je počinio težu povredu službene dužnosti iz člana 95 stav 1 tačka 1 Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Tom prilikom, Ministarstvo je obavijestilo ASK da je, iz navedenog razloga, u skladu sa odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima imenovanom funkcioneru izreklo disciplinsku mjeru – novčanu kaznu u iznosu od 20% mjesečne zarade isplaćene za mjesec u kojem je počinjena povreda službene dužnosti, u trajanju od tri mjeseca”, zaključuju iz ASK.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve