Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

ASK: Politički subjekti da otvore poseban žiro račun za finansiranje troškova izborne kampanje

U dosadašnjem toku kampanje za lokalne izbore koji će biti odžani 23. oktobra 2022. godine, Agencija je zabilježila aktivnosti političkih subjekata, uključujući i one koji nijesu otvorili žiro račune

Politički subjekti su dužni da otvore poseban žiro račun za prikupljanje sredstava i finansiranje troškova izborne kampanje, prije početka zakonom definisanih aktivnosti izborne kampanje a najkasnije narednog dana od dana potvrđivanja izborne list, saopšteno je danas iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

– Na osnovu nadležnosti propisanih Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a u cilju potpune transparentnosti izbornog procesa, Agencija za sprječavanje korupcije vrši suštinsku kontrolu aktivnosti, prikupljenih i utrošenih sredstava političkih subjekata u kampanji – navode iz ASK-a.

U dosadašnjem toku kampanje za lokalne izbore koji će biti odžani 23. oktobra 2022. godine, Agencija je zabilježila aktivnosti političkih subjekata, uključujući i one koji nijesu otvorili žiro račune.

– Zbog toga, a postupajući proaktivno, obavještavamo političke subjekte koji će učestvovati na izborima o njihovim obavezama propisanim Zakonom. Politički subjekti su dužni da otvore poseban žiro račun za prikupljanje sredstava i finansiranje troškova izborne kampanje, prije početka zakonom definisanih aktivnosti izborne kampanje a najkasnije narednog dana od dana potvrđivanja izborne liste. Politički subjekt određuje odgovorno lice za namjensko trošenje sredstava i podnošenje izvještaja. O otvaranju žiro računa i određivanju odgovornog lica subjekt obavještava Agenciju u roku od tri dana – naglasili su u saopštenju.

Pored toga, politički subjekti su dužni da dostave Agenciji:

– petnaestodnevne izvještaje o prilozima pravnih i fizičkih lica (19. septembra, 3. i 17. oktobra, kao i 1. novembra 2022. godine),

– izvještaj o medijskom oglašavanju u izbornoj kampanji (17. oktobra),

– privremeni izvještaj o troškovima kampanje pet dana prije dana održavanja izbora (18. oktobra),

– izvještaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima u toku izborne kampanje, sa pratećom dokumentacijom (22. novembra).

Neotvaranje posebnog žiro računa i nedostavljanje izvještaja, kako su kazali, utiču na narušavanje transparentnosti izbornog procesa, otvaraju sumnje u nezakonitost prikupljanja i trošenja sredstava za kampanju i povlače prekršajnu odgovornost.

Detaljan prikaz obaveza političkih subjekata u vezi sa finansiranjem izborne kampanje je dostupan na internet stranici Agencije, na linku Plan kontrole i nadzora.

Posvećena zaštiti javnog interesa, Agencija će pažljivo pratiti izvršenje navedenih obaveza, kontinuirano davati obveznicima smjernice i mišljenja u vezi sa primjenom zakona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve