Utorak, 28 Marta, 2023
Rubrika:

ASK: Izbor generalnog direktora RTCG učiniti transparentnijim

Mišljenje na Nacrt zakona o javnom servisu

Agencija za spriječavanje korupcije smatra da bi RTCG trebala da razmotri predviđanja procedura koje bi izbor generalnog direktora RTCG, pa i direktora kako Radija, tako i Televizije javnog s servisa učiniti transparetnijim.

U mišljenju na Nacrt zakona o javnom servisu, ASK navodi da se da su antikorupcijski standardi kroz nacrt zakona zadovoljeni, i to kroz razrađenost kriterijuma za imenovanje člana Savjeta, kroz odredbe koje se odnose na nespojivost funkcije i sprecavanje sukoba interesa, kroz procedure predlaganja kadidata za članove Savjeta.

Ipak, U ASK napominju da izbor direktora u Javnom servisu mora biti transparentniji.

”Agencija ostaje pri stavu da Je neophodno razmotriti potrebu predvidanja procedura koje će sam izbor generalnog direktora RTCG, pa i direktora kako Radija, tako i Televizije javnog mediskog servisa učiniti transparetnijim. S tim u vezi, u Nacrtu zakona, odnosno odgovarajućim podzakonskom aktu neophodno je definisati jasnije kriterijume od postojećih, odnosno procedure kojo se odnose na imenovanje generalnog direktora RTCG, a koje treba da obuhvate: obrazovanje stručne i nezavisne komisije za ocjenu podnijetih prijava po konkursu, uspostavljane kriterijuma za ocienjivanje kandidata, kao i objavijivanje odgovarajuće dokumentacie kandidata na osnovu koje je sproveden postupak ocjenjivanja kandidata”, navode u ASK.

Navedenim izmjenama bi, smatraju u ASK, bila obezbijeđena veća transparentnost samog procesa izbora i imenovanja.

”Samim tim smanjio bi se prostor za arbitrarno i proizvoljno odlučivanje Savjeta, kao pogodno tle za razne vrste zloupotreba, koje uslovljava, pojavu trgovine uticajem”, ističu u ASK.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve