Juče je Arhitektonski fakultet Univrziteta Crne Gore proslavio 17 godina postojanja. Dekan ovog fakulteta prof. dr Svetislav Popović tom prilikom je kazao da je Arhitektonski fakultet pokazao i opravdao povjerenje za obrazovanje visokostručnog kadra na temelju najkvalitetnijih znanja iz oblasti teorije i prakse u svijetu i njenih primjena na izradi i realizaciji planova i projekata u prostoru.

Svetislav Popović

“Sedamnaest godina postojanja nacionalna škola arhitekture u Podgorici postepeno prerasta u evropsku školu koja ima i slijedi načela velikih svjetskih škola. Nadamo se da ćemo kroz već realizovanu izradu glavnog projekat budućeg zdanja arhitektonskog fakulteta naići na razumijevanje šire društvene zajednice za realizaciju nadgradnje i dogradnje našeg domai u tom novom prostoru postizati još veće rezultate”,  kazao je Popović.

On je podsjetio na aktivnosti tokom proteklog perioda kao i na to da je Arhitektonski fakultet prošle godine ustanovio godišnju nagradu prof.dr Božidara Milića i da je u toku konkurs koji će trajati do novembra.

“Duboko smo uvjereni da će budući dobitnici ove nagrade biti podstaknuti, kako izuzetnim stvaralaštvom i neumornim profesionalnim radom prof. dr Božidara Milića, tako i djelom njegovih uzora kako u domenu realizovanih arhitektonskih dijela, tako i u sferi pisane riječi”, kazao je Popović.

Arhitektonski fakultet, kako je dodao, njeguje različite vidove međunarodne saradnje, kako na regionalnom tako i na širem, međunarodnom planu.

“Saradnja se odvija kroz raznovrsne oblike aktivnosti, prije svega kroz razmjenu akademskog kadra i studentsku mobilnost u okviru Erasmus plus programa za međunarodnu kreditnu moblinost, a zatim i kroz međunarodne projekte bilateralnog karaktera, zatim IPA i KOST projekte, saradnju sa ambasadama, gostujuća predavanja, organizacije izložbi i sl.”,  podsjetio je Popović.

Danas se na fakultetu u sklopu međunarodne saradnje obavljaju vrlo ozbiljna istraživanja u oblastima, energetske efikasnosti, revitalizacije i zaštite, u toku je realizacija istraživačkih IPA projekat.

“Značajan broj studenata je već koristio međunarodnu razmjenu, a tokom protekle školske 2018/19 godine, šest studenata magistarskih studija, u okviru erasmus + programa, boravilo je na departamentu za arhitekturu poltehnike u Bariju. Takođe, i Arhitektonski fakultet je imao prilike da, kroz studentsku kreditnu mobilnost, bude domaćin studentima sa Univerziteta Opole, Poljska kao i sa Aristotel univerzitet iz Soluna”, istakao je Popović.

Arhitektonski fakultetje, kako je naglasio, pokazao i opravdao povjerenje za obrazovanje visokostručnog kadra na temelju najkvalitetnijih znanja iz oblasti teorije i prakse u svijetu i njenih primjena na izradi i realizaciji planova i projekata u prostoru.

Dodijeljene su diplome za 29 specijalista arhitekture na poslijediplomskim specijalističkim akademskim studijima i na kraju je prorektorka za nastavu Svetlana Perović otvorila Centar za energetsku efikasnost.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve