pišu Heather A. Conley i Matthew Melino
Centar za strateške i  međunarodne studije (CSIS), iz Vašingtona, 20, maja 2019. publikovao je sažetu verziju svog obimnog istraživanja koje se bavim uticajem Rusije u Crnoj Gori koje je objavio pod originalnim naslovom ”Maligni ruski uticaj u Crnoj Gori: eksploatacija istorije, religije i ekonomije kao oružja”. Ovu analitičku studiju  uticajne američke NVO  potpisali su Heather A. Conley, potpredsjednica ove organizacije koja je i direktorka programa koji se bave Evropom i Matthew Melino.saradnik ovog centra za evropska pitanja. Portal Aktuelno prenosi tekst ANTIDOT-a u cjelini i bez izmjena.

Uvod

Ruski maligni uticaj nastoji da eksploatiše svaku slabost i društvenu podjelu unutar date zemlje. Savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vladislav Surkov, nedavno je izjavio da „strani političari pričaju o ruskom miješanju u izbore i referendume širom svijeta. Stvar je, zapravo, još ozbiljnija: Rusija se miješa u vašu zdravu pamet, mijenja vašu svijest i ne možete ništa da uradite povodom toga.“ Mora biti jasno da sve počevši od religije, istorije, činjenica, informacija, rasnih i etničkih tenzija pa do institucionalnih i ekonomskih slabosti može koristiti kao oružje.

Putinov sajvetnik VLADISLAV SURKOV: Sažimanje stranih vidjenja ruskih uticaja
Mobilizacija pravoslavne crkve (u Crnoj Gori preko Srpske pravoslavne crkve) predstavlja jedno takvo oružje u nastojanjima Kremlja da oživi pan-Slavizam i ujedini slovenski svijet  pod okriljem Rusije. To podupire narativ Kremlja da je samo ruski predsjednik Vladimir Putin istinski „branilac vjere,“ i svega što je tradicionalno i konzervativno. U praksi ruska i srpska pravoslavna crkva „mute zdravu pamet i mijenjaju svijest pojedinca“ jer crkva dotiče mnoge aspekte svakodnevnice, od blagosiljanja kola i kuća, do ohrabrivanja svojih sljedbenika da se bore protiv dekadencije i liberalizma sa Zapada. Preplitanje finansijske podrške i punktova za humanitarne akcije crkava se često vodi nazad ka ruskim ultra-nacionalističkim oligarsima, sa tijesnim političkim vezama sa Kremljom. Jedan naročito aktivan akter u ovoj oblasti je Konstantin Malofeev koji je osnovao Humanitarnu fondaciju sv. Vasilija velikog, čija je misija između ostalog i širenje ruske pravoslavne vjere. Duhovni savjetnik Mr. Malofeev-a, pravoslavni sveštenik Episkop Tikhon je takođe duhovni savjetnik Vladimira Putina. Izvještavano je o tome da Mr. Malofeev i Mr. Surkov tijesno koordinišu svoje aktivnosti.
KONSTANTIN MALOFEJEV: Upotreba medija u širenju pravoslavne vjere
0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments