Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

Anima: 31 godinu pamtimo Prijedor

Ističu do dana današnjeg ovaj zločin nije definisan kao genocid

31. maja 2023. godine navršava se 31 godina od zločina u Prijedoru od kada su srpske vlasti naredile Bošnjacima i Hrvatima da kuće obilježe bijelim čaršafima i da na javnim mjestima nose bijele trake na rukavima, saopšteno je iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA.

Podsjećaju da su uslijedila istrebljenja, ubistva i progoni, a naredbu je izdao “Krizni štab opšine Prijedor”. Predsjednik štaba, Milomir Stakić osuđen je u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora.

“Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila od toga 102 djece, dok je 31 hiljada muškaraca, žena i djece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora”, navode u saopštenju.

Takođe ističu, do dana današnjeg ovaj zločin nije definisan kao genocid.

“Na Međunarodni Dan bijelih traka Prijedora sjećamo se civilnih žrtava rata i suprostavljamo svakom obliku militarizacije, etničkog nasilja, genocida, netrpeljivosti i isključivanja drugih. Suprostavljamo se zaboravu zločina učinjenih u naše ime i podržavamo kulturu sjećanja kao osnovnog uslova razvoja mira”, zaključuju iz entra za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve