Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

Amfilohije uklonio Atanasija iz Episkopskoga savjeta?

Atanasije Jevtić, umirovljeni episkop, odstranjen je iz Episkopskoga savjeta SPC u Crnoj Gori – tako proizilazi iz kontinuirane višemjesečne prakse.

Piše: Vladimir Jovanović

Atanasije Jevtić, umirovljeni episkop, odstranjen je iz Episkopskoga savjeta SPC u Crnoj Gori – tako proizilazi iz kontinuirane višemjesečne prakse.

Atanasije je rođen 1938. u selu kod Šapca, svjetovno ime Zoran. Bogosloviju u Beogradu pohađa 1950-ih u generaciji s Amfilohijem. Njih dvojica su više decenija unutar SPC djelovali kao „tandem”. Smatraju se učenicima Justina Popovića (1894-1979), jednoga od značajnijih propovjednika etnofiletizma, „srpske varijante pravoslavlja” – tzv. svetosavlja.

Od 15. juna prošle godine, kada je SPC u Podgorici održala prvi protestni skup protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Atanasije je jedan od frontmena.

Amfilohije je Atanasija pridružio Episkopskome savjetu (ES) SPC u Crnoj Gori, iako za tako nešto nije imao osnova u aktima koje je odobrila Patrijaršija u Beogradu.

ES je osnovan 26. maja 2006. (pet dana nakon referendumske obnove nezavisnosti Crne Gore) odlukom Arhijerejskoga sabora Patrijaršije SPC (br. 95/zap. 208) u kojoj se navodi da ga sačinjavaju episkopi eparhija Crnogorsko-primorske, Budimljansko-nikšićke, Mileševske i Zahumsko-hercegovačke.

Uprkos tome, Amfilohije je ES-u „pribrojao” Atanasija, iako on nije episkop zahumsko-hercegovački od 1999, kada se svojevoljno, uz saglasnost vrha SPC, povukao u penziju.

I Metodija Ostojića, vikarnoga episkopa dioklijskoga SPC, Amfilohije je kooptirao u ES, no njegovo ime, kao ni Atanasijevo, za razliku od zimus, posljednjih mjeseci se ne nalazi među potpisima ispod saopštenja ES za javnost.

U aktu Arhijerejskoga sabora SPC iz 2006. o osnivanju se navodi da je ES o svome radu „dužan, shodno utemeljenom kanonskom poretku, da izvještava Arhijerejski sabor”.

Srpski bogoslov Vedran Gagić nedavno je objavio da „pitanje statusa eparhijâ SPC u Crnoj Gori nije pitanje u nadležnosti Mitropolije crnogorsko-primorske niti ES-a, čiji prerogativi su isključivo u savjetodavnom domenu, jer to tijelo nije ni prepoznato Ustavom SPC”.

Atanasije Jevtić je prošle godine, između ostaloga, akter sukobljavanja frakcijâ unutar SPC.

On je optužio patrijarha SPC Irineja Gavrilovića za „zamajavanje i zavaravanje i mene i Vas, pa i Sv. Sabora [Arhijerejskoga sabora SPC]” i za „skrivanje istine i pokušaj da nas javno, a jevtino, obmanete”.

Episkop zvorničko-tuzlanski SPC Fotije Sladojević na sajtu svoje eparhije 2. avgusta 2019. objavio je pjesmu „Isprani mozgovi” posvećenu Atanasiju:
„Od grubih reči tuga nas hvata,

Atanasije Jevtić je, između ostaloga, optužio Aleksandra Vučića da je „izdajica neviđena” i da „vi svi Srbi idete za njim kao ludaci”.

Proljetos je Atanasije akter inicdenta u Manastiru Tvrdoš kod Trebinja. Iguman Sava Mirić je Atanasiju kazao: „Imaš mentalitet sektaški!”

IzvorAntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
26.07.2020-18:00 18:00

Jedino sto je “dobro”u ovoj prici o Atanasiju Jevticu je istina o koju je izrekao o Vucicu “izdajica nevidjena”.Neka mjesto njega “postave”popadiju s mu…a Marinu Jocic.

Ljuta
26.07.2020-20:15 20:15

Aktuelno…haha….a kako je medenici pazin poručio to cemo citati u In4s

Ленка
27.07.2020-10:37 10:37

Јеретик, екумениста, Атанасије Јевтић је не мјерљиво направио штете у СПЦ-у.
Као прво, дрзнуо се да мијења литургију Св Јована Златоуста, без одобрења Синода. Избацује ревносног владику Артемија из СПЦ-а, а онда му пришивају етикету расколника. Мијеша се у политичка питања. Напада свештенство, вјерни народ. Углавном, у све се мијеша и очигледно је да не припада духу смиреноумља. Нажалост, неутврђњни у вјери се одушевљавају овом личношћу, која саблажњава вјерни народ.
Овај човјек је давно требао бити склоњен и лишен одлука у СПЦ-у.