Piše: Vladimir Jovanović

Građanin u mantiji, Risto Radović, ratničko ime Amfilohije, ponovo je prozvao Aleksandra Vučića za izdaju, mada je ovaj (još) nije počinio – piše u autorskome tekstu „Amfilohije i đavo” srpski analitičar Ljubodrag Stojadinović.

Mitropolit Amfilohije

„Izdajnička etiketa, koju mu je (Vučiću) jakim staračkim ispljuvkom prilijepio rečeni Amfilohije, pala kao vodenični kamen među hor vlastohlepnih dvorskih luda. Mnogi je iz posluge osudio mitropolita, pripisujući mu zlonamjernost, konzervativnu crkvenu zatucanost i nepoznavanje sekularnih stvari.

Građanin Radović je posredno anatemisao i svojevremenu egzaltaciju svoga šefa, patrijarha Irineja, kad je ovaj proglasio Vučića gospodnjim izaslanikom, koji se kao lav bori za Kosovo”, prenosi portal „Peščanik”.

Prema Stojadinoviću, „Vučićeva prednost pred Amfilohijem samo je u potenciranju sekularnoga statusa i vlasti iznad zakona. Mitropolit je prozvao tobožnjega predśednika, samoovlašćenoga da za nešto potpiše sve, iz najrigidnije inočke kelije, odakle se, kao i u Vučićevom svjetovnome nazoru ignoriše stvarnost.

Radi se samo o dvije različite mitologije sa istim ishodištem. Amfilohije se poziva na svevišnjega a Vučić na narod, obojica dakle na apstraktne teističke i populističke sile od kojih nema pomoći ni jednome ni drugome. Niti onima u čije ime i jedan i drugi govore”.

„To je prirodni nastavak stare borbe u hadu: đavo protiv đavola”, navodi Stojadinović.

U međuvremenu, ponovo se oglasio episkop kruševački David Perović, član Sinoda SPC, koji je nedavno s teškim riječima žigosao klan Amfilohija Radovića i Atanasija Jevtića. Okidač za polemiku bila je prepiska Atanasija sa patrijarhom Irinejem Gavrilovićem.

Episkop David je na vebsajtu svoje eparhije, vjeovatno aludirajući na Amfilohija, napisao da su „drugi igrači i golgeteri preuzeli kapitenstvo Atanasija Jevtića, jer je u međuvremenu on napuštio svoje mjesto” i dodaje:

„Brod Srpske crkve plovi između scila i haribda. I međusobni odnosi njezinih članova protiču u tom znaku”, tvrdi David. „Duše ne daju jedna drugoj svoja njedra i zato kasne da razviju svoja jedra pa se i razbijaju o hridine”.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments