Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je poručio, nakon plivanja za časni krst povodom praznika Bogojavljenje da će Mitroplija, a ne Partijaršija u Beogradu voditi eventualne pregovore sa crnogorskim vlastima o temeljnom ugovoru.

foto: Standard

“Kada sa nama pregovaraju to je isto kao da pregovaraju sa Beogradskom patrijaršijom, tu nema nikakve razlike”, rekao je Mitropolit portalu Standard.

On je kazao da Mitropolija žei temeljni ugovor po uzoru na one koje je Crna Gora potpisala sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, dodavši da tu neće biti pomena o novom statusu jer je Mitropolija već autonomna.

foto: Standard

Amfilohije: Tražimo ugovor decenijama, bezbožnik stvara svoju crkvu

Amfilohije je optužio predsjednika Crne Gore Mila Đukaovića da kao “bezbožnik i nekršteni predsjednik stvara svoju autofekalnu crkvu”.

” Mi uporno govorimo o temeljnom ugovoru decenijama. Ovo je prvi put u istoriji da jedna vlast, jedne države stvara svoju crkvu i to nekršteni predsjednik, možete zamisliti do čega smo mi dospjeli u Crnoj Gori. Stvara svoju crkvu, tzv. autofekalnu crkvu, jer to može biti samo takva crkva, koju stvara neko ko je bezbožnik i ko ne zna šta je crkva. Temeljni ugovor bi podrazumijevao ono što su uradili sa Rimokatoličkom crkvom i sa Islamskom zajednicom i to tražimo neprekidno, međutim oni to ne prihvataju”, poručio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolija je već autonomna

On je takođe dodao da eventualni temeljni ugovor između crkve i države ne bi definisao status MItrpolije – autonomni ili autokefalni, poručivši da je insititucija na čijem je čelu “autonomna i samostalna kroz vjekove”. Amfilohije je izjavio da je Mitropolija bila samostalna od ukidanja Pećke Partijaršije 1766. godine, te da se u prošlosti zvala autokefalnom zato što je bila jedina eparhija koja je bez prekida postojala i koja je sačuvala samostalnost Pećke Patrijaršije.

“Ma kakva autonomija, svaka episkopija u pravoslavnoj crkvi je autonomna. Mitropolija je bila samostalna, autonomna koz vjekove. To je pravilo u crkvi oduvijek bilo. Mitropoliju je osnovao prije 800 godina Sv Sava. Ova mitropolija je kroz vjekove djelala svoje djelo, bila je samostalna u punom smislu riječi, od vremena ukidanja Pećke Partijaršije 1766. godine, pa se u to vrijeme zvala autokefalna zato što je bila jedina eparhija Pećke partijaršije koja je bez prekida ostala do današnjeg dana, sve druge – i Beogradska i Karlovačka su nastajale i mijenjale se. Jedina koja je ostala samostalna i sačuvala samostalnost Pećke partijaršije jeste Mitropolija crnogorsko primorska. Zvala se u to vrijeme autokefalna jer je u to vrijeme stvarala državu. Ona nije prihvatala odluku Carigrada kojom je poništena Pećka partijaršija. Mitropolija je jedina ostala bez prekida, a to je kasnije potvrdio ruski Sinod rukopolažući episkope crnogorske koji nijesu tražili da budu rukopoloženi od Carigrada, nego su tražili od Rusije da im se rukopolažu episkopi sve do Mitrofana Bana 1920. godine, što ne znaju neznalice i oni vaspitani na brozovori, na lenjinizmu i marksizmu”, poručio je Amfilohije.

foto: Standard

Amfilohije poručio Đukanoviću: Oko otimanja svetinja nema razgovora

Međutim, on je kategorički odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora sa crnogorskim vlastima ukoliko se Zakon o slobodi vjeroispovjesti ne povuče. On je poručio da, ukoliko je crnogrska vlast zaista vlast naroda, onda će slušati njegov glas, dodavši da je Zakon “nešto najgore što se Crnoj Gori dogodilo”. On je poručio predsjedniku Milu Đukanoviću da “oko otimanja svetinja nema razgovora”.

” Kako da razgovaramo o jednoj laži i nepravdi? To je stid i sram Crne Gore, nešto najgore što se Crnoj Gori dogodilo. Nema razgovora o tome i to je njemu rečeno. Ako hoće, on može protiv naroda, ali ako je on zaista nardona vlast, onda ćeon da čuje glas naroda. Narod koji neda svetinje i koji priziva sve ljude da ispoštuju zavještanja drevna od Jovana Vladimira do kralja Niole, ako hoće da bude istinski vladar neka ispoštuje puteve kralja Nikole. Vlast može da traži ali ovaj narod će nastaviti da se sabira i u buduće, i sve više i više se sabira i ako zaista imaju razuma, a imaju nadam se, onda će shvatiti da je ovo protest iz dubine duše naroda. Mogu kako hoće ali ne mogu dokle hoće, ipak smo mi prolazni ovdje a narod je i crkva božija vječna”, rekao je Amfilohije.

Đukanović ne zna šta je crkveni skup jer nije kršten

On je, komentarišući izjavu Đukanovića da su protesti protiv Zakona političke prirode, rekao da predsjednik Crne Gore ne zna šta je politički a šta crkveni skup jer nije kršten. On je poručio da vlast ovaj Zakon može sprovesti nasilno ali da narod nasilje ne prihvata.

“Ako on ovo naziva političkim skupom, onda on ne zna, a nije ni čudo da ne zna, jer nije ni kršten. Nije stoga čudo što ne zna šta je crkovno a šta političko. To što poziva da razgovaramo o tom zakonu – danas je ovaj narod rekao o tome svoju riječ, da je to bezakonje a ne zakon. To je otimanje svetinja, o tome nema razgovora. Oni mogu da ga izvrše nasilno, ali ovaj narod nasilje ne prihvata, niti priziva na nasilje. Priziva na razum, mudrost, pravdu, istinu i ljubav. To su ovi skupovi . Ovo je božiji skup”, poručio je Amfilohije.

Komentari

avatar