Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Ambasada SAD daje punu podršku razvoju Univerziteta

Nikolić je istakao dugu tradiciju koju naš Univerzitet ima u saradnji sa univerzitetima u SAD-u, budući da je prvi međunarodni sporazum potpisan 1975. godine upravo sa Državnim univerzitetom u Floridi. Takođe, značajan je doprinos razvoju nauke u Crnoj Gori dao Fulbrajt program, koji je decenijama pružao našim naučnicima mogućnost za usavršavanje u SAD-u

Rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić sastao se danas sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, a sagovornici su razgovarali o dosadašnjoj i budućoj saradnji, kao i programima koje su dostupni istraživačima i studentima Univerziteta.

foto UCG

Nikolić je istakao dugu tradiciju koju naš Univerzitet ima u saradnji sa univerzitetima u SAD-u, budući da je prvi međunarodni sporazum potpisan 1975. godine upravo sa Državnim univerzitetom u Floridi. Takođe, značajan je doprinos razvoju nauke u Crnoj Gori dao Fulbrajt program, koji je decenijama pružao našim naučnicima mogućnost za usavršavanje u SAD-u.

Osim navedenih primjera saradnje, rektor  je istakao spremnost za širenje saradnje sa univerzitetima, konkretno, za uspostavljanje partnerske, strateške saradnje sa određenim univerzitetima, sa kojima bi opseg saradnje obuhvatao jaču bilateralnu akademsku i naučnu oblast saradnje, saopšteno je iz UCG.

“Istakao je i značaj English language fellowship programa, preko kojeg je ove akademske godine obezbijeđen predavač engleskog jezika za strance, koji će raditi na obuci nastavnika Univerziteta za izvođenje nastave na engleskom jeziku, za potrebe akreditacije programa na engleskom jeziku, što će dalje doprinijeti boljoj internacionalizaciji Univerziteta kao jednom od strateških prioriteta razvoja Univerziteta”, saopšteno je iz UCG.

Ambasadorka Rajnke se složila sa prijedlogom Nikolića i izrazila spremnost za svu podršku u omogućavanju uspostavljanja takvog oblika saradnje. Univerzitet će identifikovati prioritetne naučne oblasti i, u skladu sa tim, radiće se na uspostavljanju adekvatnog partnerstva.

Takođe, u toku je priprema projekta, kroz koji će se obezbijediti predavač engleskog jezika i za narednu studijsku godinu.

Ambasadorka je podržala napore Univerziteta u uspostavljanju nastave koja će se izvoditi na engleskom jeziku i akreditaciji takvih programa, što će doprinijeti i većoj zainteresovanosti studenata iz Sjedinjenih američkih država za studije na Univerzitetu Crne Gore. Istakla je značaj programa akademske razmjene za nastavni kadar, a naročito za studente, koji će sa novim znanjem, iskustvom i vještinama doprinijeti razvoju društva u Crnoj Gori.

Nastavljajući aktivnosti u kampanji za prostorno oplemenjavanje i revitalizaciju zelenih površina, a povodom obilježavanja odlične dosadašnje i buduće saradnje, Nikolić i ambasadorka Rajnke usadili su stablo masline u univerzitetskom kampusu u Podgorici.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta, Duško Bjelica, prorektorica Univerziteta Crne Gore, Irena Orović, šefica Odjeljenja za medije i kulturu u Ambasadi SAD-a, Nikol Galager.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve