Petak, 31 Marta, 2023
Rubrika:

Amabasade Francuske i Njemačke u Crnoj Gori obilježile 60. godišnjicu Jelisejskoj sporazuma

Francuska i Njemačka su tom prilikom ponovile svoju posvećenost perspektivi pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji

Francuska i Njemačka su prije 60 godina potpisale bilateralni sporazum o prijateljstvu i saradnji, poznat pod nazivom Jelisejski sporazum. Bio je to glavni događaj u istoriji francusko-njemačkih odnosa, simbol pomirenja između dvije zemlje i osnova dalje saradnje, poručili su iz Ambasade Francuske.

Od tog trenutka, kako navode u saopštenju, francusko-njemačko prijateljstvo je stub evropske integracije,

U Parizu j ovim povodom održana svečana ceremonija, 22. januara 2023. godine, na margini zasjedanja Francusko-njemačkog savjeta ministara, u prisustvu predsjednika Emanuela Makrona i kancelara Olafa Šolca.

“Francuska i Njemačka su tom prilikom ponovile svoju posvećenost perspektivi pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji”, dodaju iz Amabasade.

Ambasadori Francuske i Njemačke u Crnoj Gori su organizovali susret sa mladim ljudima u Kulturnom centru « Budo Tomovic » u Podgorici, 26. januara 2023. godine, zajedno sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih Zapadnog Balkana (RYCO) osnovanom 2016. godine, uz podršku Francusko-njemačke kancelarije za mlade (OFAJ) koja je upravo rezultat Jelisejskog sporazuma,

“Učesnici iz različitih gradova Crne Gore su ovom prilikom razgovarali sa gospodinom Kristijanom Timonijeom, ambasadorom Francuske, i Peterom Feltenom ambasadorom Njemačke, o pomirenju i saradnji. Nakon toga je prikazan film Frantz (2016) u režiji Fransoa Ozona, u kome igraju njemačka glumica Paula Beer i francuski glumac Pierre Niney“, naveli su iz Amabasade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve