Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Alumni zajednica kao pokretač budućeg razvoja Univerziteta Crne Gore

Kako su saopštili iz te obrazovne ustanove, projekat ALL4LIFE, čiji je nosilac Rektorat Univerziteta Crne Gore, usmjeren je na osnaživanje alumni zajednica univerziteta na Zapadnom Balkanu i njihovo dinamičnije uključivanje u nastavni proces

Među više od 600 prijavljenih projekata za Eramus + program izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja, Univerzitetu Crne Gore (UCG) odobren je, kao koordinatorskoj instituciji, projekat ALL4LIFE, na temu uključivanja alumni zajednica Univerziteta na Zapadnom Balkanu u procese modernizacije.

Kako su saopštili iz te obrazovne ustanove, projekat ALL4LIFE, čiji je nosilac Rektorat Univerziteta Crne Gore, usmjeren je na osnaživanje alumni zajednica univerziteta na Zapadnom Balkanu i njihovo dinamičnije uključivanje u nastavni proces.

„Alumnisti su generalno prepoznati kao značajan resurs za unapređenje visokog obrazovanja, pa je osnivanje i jačanje alumni mreža jedan od važnijih strateških ciljeva savremenih univerziteta,“ ističe prof. dr Sanja Peković, koordinator projekta i pororektorica za internacionalizaciju UCG.

„Formiranje alumni klubova i intenziviranje saradnje sa alumni zajednicama omogućili bi univerzitetima na Zapadnom Balkanu ne samo da ojačaju saradnju sa privredim sektorom, već i da osiguraju snažniji društveni uticaj i prepoznatljivost. S tim u vezi, projekat ALL4LIFE osmišljen je kao sveobuhvatan i sistematičan proces kreiranja različitih Alumni struktura, s ciljem da se alumnisti kontinuirano uključuju u nastavne procese, mentorstva i istraživačke projekte na partnerskim univerzitetima. Potencijal alumnista, kao ambasadora svojih univerziteta, iskoristili bi i da unaprijedimo zapošljivost studenata, podstaknemo kreativno umrežavanje i multi-disciplinarne saradnje, te da bolje odgovorimo izazovima savremenog tržišta rada“, kazala je ona.

Iz UCG navode, projekat čiji su glavni partneri Univerzitet u Bolonji, Autonomni univerzitet u Madridu, Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet u Mitrovici, Univerzitet u Prištini i Međunarodni Biznis Koledž Mitrovica, omogućiće Univerzitetu Crne Gore da institucionalizuje saradnju sa alumnistima, ali i intenzivira saradnju sa najznačajnijim visoko-obrazovnim institucijama Zapadnog Balkana i Evrope.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve