Vrhovni državni tužilac Ivica Stankovića ostaće na čelu te institucije odlučio je danas Tužilački savjet.

foto CdM

Stankoviću kome je juče zvanično istekao mandat, danas je odlukom Tužilačkog savjeta izabran za vršioca dužnosti VDT.

“U nastavku vanredne sjednice, Tužilački savjet odredio je da vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca od 8. oktobra bude dosadašnji Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković”, objavljeno je kratko na sajtu Tužilačkog savjeta.

Stanković se zahvalio članovima Tužilačkog savjeta na ukazanom povjerenju i prilici da i u narednom periodu rukovodi državnotužilačkom organizacijom, odlučnom da se, kako je kazao, izbori sa svim izazovima pred kojima se nalaze.

“Da su izazovi brojni potvrđuju i pokušaji diskreditacije koji su kontinuirano i učestalo dolazili od bjegunca od pravde i ciljano su intenzivirani pred donošenje današnje odluke Tužilačkog savjeta. Tužilački savjet pokazao je da ne dozvoljava i da neće dozvoliti da odluke o Državnom tužilaštvu donose lica sa potjernice. Pokušaji diskreditacije, prijetnji, podvala nijesu dali razultate, jer je svima od samog početka bilo jasno šta je cilj takvih manipulacija”, kazao je Stanković.

S tim u vezi naglasio je da je Državno tužilastvo odlučno da se i u aktuelnom predmetu, u koji je umiješan bivši sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva, u najkraćem roku utvrdi puna istina.

“Pokazaćemo da smo spremni da se brzo i efikasno izborimo sa svim vidovima kriminala, pogotovo sa njegovim ograncima u našim redovima. Samo na taj način uspjećemo da vratimo poljuljano povjerenje građana. Mi radimo isključivo u javnom interesu i spremni smo da to i dokažemo”, rekao je Stanković.

Dodao je kako je nesmetano funkcionisanje državnotužilačke organizacije važnije je od svega.

Tužilački savjet je, kako je kazao, još jednom pokazao da je njegov osnovni zadatak obezbjeđivanje samostalnog funkcionisanja Državnog tužilaštva koje će i u narednom periodu nastaviti sa dosljednom borbom protiv svih vidova kriminala i korupcije.

“I zato svim učiniocima krivičnih djela, ko god oni bili i gdje god pokušali da se sakriju, poručujem da će ih stići ruka pravde, prije ili kasnije”, zaključio je Stanković.

Podsjetimo, niko od tužilaca VDT-a, nije htio da prihvati mjesto v.d. Vrhovnog državnog tužioca, te je Stanković jedini kandidat.

U v.d. stanju, VDT će ostati sve dok se ne budu stekli uslovi za izbor novog Vrhovnog državnog tužioca. Na prethodno raspisanom konkursu niko se nije javio.

Razlog je jasan. S obzirom da je neophodna dvotrećinska većina da bi se izglasao Vrhovni državni tužilac, u Parlamentu nijedan tužilac ne bi prošao.

Zbog toga, Radna grupa Odbora za izborno zakonodavstvo preporučila je izmjene Ustava prema kojima bi, u slučaju da nema dvotrećinske podrške poslanika, parlament birao članove Sudskog savjeta prostom većinom. U opoziciji su, sa druge strane, kazali da je takvo rješenje nemoguće sprovesti u djelo, podsjećajući da je za promjenu Ustava potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments