Nakon što je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić  zloupotrebom ovlašćenja i specijalnog policijskog tima uhapsio biznismena Zorana Bećirovića i krenuo u obračun sa njim, njemu bliskim osobama i portalom Aktuelno, ubrzo se krenulo u fabrikovanje nove afere od strane iste tužilačko-medijske ekipe.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Ja sam hrišćanin više stotina godina, mogao bih biti i papa”, “Zamislite da svi počnu da košarku igraju rukama”

Podsjetimo, dnevna novina Dan, 4. decembra prošle godine objavila je bombastičnu priču kako je “tjelohranitelj Bećirovića, Mladen Mijatović u šoping molu Delta siti, udario, psovao i prijetio novinaru Dana Vladimiru Otaševiću”.

U prethodnim tekstovima smo, otvorili  problematično pitanje o misterioznoj pojavi novinara medija čije uredništvo veoma blisko sarađuje sa Katnićem, na istom mjestu na kom su bili Bećirović i njegovi prijatelji. Takođe smo ukazali na činjenicu da novinar nije pretrpio nikakav “stravični napad” već da je u najgorem slučaju samo blago odgurnut, kao i da je taj nesporazum iskorišćen za nastavak medijske histerije o kojoj pišemo danima.

Sve te sumnjive okolnosti “incidenta” nijesu smetale istim medijskim protagonistima koji su bili ispomoć Katniću u satanizaciji Bećirovića nakon hapšenja, da svoj prljavi posao nastave da rade i kad je u pitanju fabrikovanje “afere Delta”.

Iako je u isceniranom incidentu u Delti učestvovao novinar Dana, dnevna novina Vijesti, koja gaji patološku odbojnost prema Bećiroviću i portalu Aktuelno zbog principijelne uređivačke politike koja je trn u oku njima i njihovim nalogodavcima, objeručke je prihvatila da širi negativnu propagandu i laži u slučaju “Delta”.

U konstruisanju lažne “afere Delta” uključili su se svi iz medijske kuće “Vijesti” – televizija, portal i štampani proizvod ovog opskurnog koncerna. Kako smo već pisali, zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana-a Nikola Marković dobio je odriješene ruke da na TV Vijesti u udarnom jutarnjem terminu nekritički, bez ikakvih pitanja voditeljke iznese mnoštvo morbidnih laži i naduva događaj u Delti do neslućenih granica.

Željko Ivanović, suvlasnik “Vijesti” i Katnićev medijski pendrek za jednokratnu upotrebu – “Goveče” , “Govedo”, “Govedo sa krštenicom” -tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

U organizovanu medijsku hajku zatim se uključio i portal Vijesti, koji je na udarnom mjestu u cjelosti prenio tekst Dana o “stravičnom napadu” na Otaševića u Delti, da bi se sjutra dan (5. decembra) dnevna novina Vijesti uključila u medijsko pendrečenje uz spektakularni naslov “Napad na novinara: Kamere štite, tužilac ćuti i gleda”. Time su jasno stavili do znanja da su, osim Bećirovića, na meti tužilačko-medijske hajke i njemu bliske osobe, posebno tužilac Miloš Šoškić kojega su predstavili kao čovjeka koji bezosjećajno posmatra kako njegovi prijatelji “ubijajau boga” u bespomoćnom novinaru.

U seriji daljih propagandnih uradaka Vijesti su se isticale tekstovima sa ovakvim sadržajem – “Mijatović sumnjiči da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti novinara”, “nasrnuo Bećirovićev tjelohranitelj”, “Novinar je juče ispričao “Vijestima” da sumnja kako bi bio pretučen, da u tom trenutku nijesu bili na javnom mjestu pokrivenim video nadzorom”…

Ovo su samo neke od mnoštva manipulacija koje su koristili novinari i uredništvo Vijesti u konstruisanju nepostojeće “afere Delta”. Nagoviještavali su da će Mijatović biti sigurno procesuiran (laž, tužilaštvo u roku od dan odbacilo predmet), da je nasrnuo na Otaševića (laž 2, dokazano na osnovu snimka sigurnosne kamere), a na kraju su dodali i insinuaciju koja je čak smiješna u svojoj apsurdnosti – “bio bih prebijen da sam…”.

Otašević nakon “stravičnog napada”: Kako bi izgledao da je napad bio stravičniji?

Više je nego jasno samo na osnovu ovih par primjera, da u ovom slučaju Vijestima, ali i još nekim medijima (o kojima ćemo pisati drugom prilikom), namjera nije bila objektivno informisanje javnosti, već su po svemu sudeći u saradnji sa Specijalnim državnim tužiocem koji je želio jeftini PR i novu instant aferu, samo iskoristili priliku da nastave dugogodišnju hajku na Bećirovića i portal Aktuelno.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments