Nakon što je Specijalno državno tužilaštvo, neuobičajeno brzo, odustalo od ispitivanja gradonačelnika Budve Marka Carevića, zbog slučaja uzurpacije državne imovine i nelegalne gradnje u mjestu Krimovica i predmet vratilo na rad Osnovnom državnom tužilaštvu, slučaj je ponovo u fazi ispitivanja.

“Bato – Regionalizacija” – Predmet “Kriimovica” iz badležnosti državnog prešao na “regionalno” tužilaštvo.

“Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru je od strane Specijalnog državnog tužilaštva dostavljen predmet formiran na osnovu krivične prijave NVO ,,MANS”, a zbog navodno izvršene uzurpacije državnog zemljišta u mjestu Krimovica. Predmet je u fazi izviđaja, tokom kojeg će biti utvrđene sve činjenice i okolnosti bitne za donošenje odluke”, saopštili su iz ODT Kotor za portal AKTUELNO.

To znači da je predmet ponovo vraćen kotorskom Tužilaštvu, čime je nastavljen svojevrsni ping pong. Podsjetimo, prvo je slučaj otvoren u Kotoru, pa se preselio u Podgoricu u SDT gdje je šef Milivoje Katnić, pa je sada vraćen ponovo u Careviću pravosudno blisku instituciju u Boki Kotorskoj.

Glavni specijalni tužilac Milivoje: “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, “Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”

ODT Kotor mora da odluči da li će tolerisati nespornu uzurpaciju 450.000 kvadratnih metara zemljišta i nelegalnu gradnju oko 6.000 kvadrata objekata na kojima je gradonačelnik Budve napravio poljoprivredno dobro. Odluka će pokazati da li je država stvarno protiv uzurpacije njene imovine i očite nelegalne gradnje ili je sve samo prazna priča. Posebno brine, što Tužilaštvo ne predlaže nikakva mjeru, pa ni onu najprostiju “privremena zabrana upravljanja imovinom” do okončanja svih provjera.

Činjenice

Ono što je nesporno u cijelom slučaju jesu činjenice da je Carević “protivpravno” zauzeo državnu imovinu, što je prema Krivičnom zakoniku krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti i gdje je zaprijećena kazna zatvorom do jedne godine. Takođe, činjenica je da je oko desetak nelegalnih objekata, ukupne površine oko 6.000 kvadrata, sagrađeno bez građevinskih dozvola što je opet krivično djelo koje propisuje još oštrije kazne do čak pet godina robije.

Analiza otvara potencijalno i još neka krivična djela, ali da bi se to moglo znati neophodno je da se detaljno istraži kompletan slučaj i provjeri rad određenih državnih organa.

Sporna reakcija uhapšenog inspektora

I dok nadležni organi “češljaju” slučaj uzurpacije državne imovine na Krimovici, ono što se zna jeste da nadležne Inspekcije su ovaj put bile više nego toleratne prema Careviću. Podsjećamo, portal Aktuelno je pisao o tome kako je za nadzor nad radovima u Krimovici bio nadležan uhapšeni inspektor Zoran Bošković. Bošković je uhapšen prošle godine u novembru kada je objavljen snimak na kojem on i inspektor Vladan Juretić, navodno, od investitora Boška Nenezića uzimaju 5.000 eura kako bi mu dozvolili gradnju na poslovnom objektu iako je dozvola istekla.

Bošković je u slučaju Krimovice postupao više nego čudno tvrde i mještani tog sela koji su tokom 2017. godine prijavili nelegalnu gradnju. Inspektor je tada obavio nadzor, ali je u izvještaju konstatovao da “se ne vrši građenje predmetnih objekata i da se radi o izgrađenim objektima”, zbog čega nije mogao da preduzme dalje konkretne radnje. Mještani Krimovice osporavaju i taj stav Boškovića i tvrde da se i tada gradilo na uzurpiranom državnom zemljištu. Inspektor nije preduzeo ništa ni po prijavi koja je podnijeta, a u kojoj se isticalo da se iz nelegalno sagrađenih objekata širi “nesnosan smrad”. Bošković u odgovoru praktično samo citira odredbe zakona, vješto pokušavajući da izbjegne preduzimanje bilo kakvih radnji.

Subvencije za uzurpatora i nelegalnog graditelja

Carević je u posljednjih pet godina za uzurpaciju 450.000 kvadrata državne imovine i bespravnu gradnju 6.000 kvadrata objekata na Krimovici pored svega dobio i “snažnu” podršku pojedinih državnih organa. Prema do sada poznatim podacima, Carević je u tom periodu uspio da dobije državne subvencije od Ministarstva poljoprivrede (procjenjuje se iznos od oko 100.000 eura), ali i da dođe do prilično povoljnih kredita za “razvoj” svog poljoprivrednog dobra, iako je sve to sagradio na državnoj imovini i nelegalno.

Da bi čitaocima prenijeli jednostavnije sporne činjenice donosimo hronologiju dešavanja na lokaciji Krimovica

2015. godina – Marko Carević vlasnik firme Carinvest počeo uzurpaciju oko 450.000 kvadrata državne imovine.

-2016. godina  – Marko Carević je Ministarstvu poljoprivrede preko svoje firme Carinvest predao zahtjev za upis u Registar poljoprivrednih gazdinastava.

2016. godina – Marko Carević je Ministarstvu poljoprivrede kao imovinu prijavio svoje parcele u Krimovici, ali na njegovoj imovini do danas ništa nije sagađeno, već je za potrebe gazdinstva sagradio oko 6.000 kvadrata objekata na državnom zemljištu bez bilo kakvih papira.

-2016. godina – Tadašnji ministar poljoprivrede Budimir Mugoša (kojeg su u Vladu izbornog povjerenja predložili SDP, URA i DEMOS) potpisuje rješenje za Carevića i njegovu firmu “Carinvest”, iako zemljište na kojoj je nikla farma pripada državi. Od tada do danas, dakle pune četiri godine, Carević je redovno Ministarstvu poljoprivrede prijavljivao poljoprivredno dobro na praktično otetom državnom zemljištu. Pored toga, cijeli stočni fond (koze, ovce, svinje…) je evidentiran od strane Ministarstva poljoprivrede. Za objekte koje su sagrađeni nikada nije izdata građevinska dozvola.

-2018. godine – Marko Carević podnosi opštini Kotor zahtjev za legalizaciju objekata koje je sagradio na državnom zemljištu. Vrhunac bahatog ponašanja može se reći jeste činjenica da je kao osnov za legalizaciju naveo ZAKUP, iako što i sam zna, tu državnu zemlju nikada nije zakupio niti je bilo kada platio cent za rentranje zemlje. Ne postoji nikakav ugovor između države kao vlasnika zemlje u Krimovici i Marka Carevića kao zakupca. 

-2019. godina – Marko Carević je krajem godine predao zahtjev za Upravi za imovinu kako bi otkupio zemlju na Krimovici. Uprava za imovinu je nakon tog zahtjeva tražila od katastra procjenu vrijednost zemljišta.

-2020. godina – Danas se na prostoru Krimovice nalazi oko deset nelegalno sagrađenih objekata, na uzurpiranom zemljištu, gdje se nalazi veliki broj stoke, a prema nezvaničnim informacijama na tom terenu počela je priprema i za gradnju maslinjaka. Sve se to radi, podsjetimo, na državnom zemljištu. Na današnji dan zemlja u Krimovici se vodi na državu, a Ministarstvo finansija je nedavno proslijedilo izvještaje nadlžnim organima o dešavanjima na Krimovici, a među institucijama koje su upoznate je i Vrhovno državno tužilaštvo. 

Carević je nedavno postao predmet šale jer nikako nije uspio da izgovori riječ “regionalizacija”.

guest
3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
CETINJE
CETINJE
21.11.2020-12:54 12:54

Regionalizacija.

dado1
dado1
21.11.2020-13:18 13:18

ha ha ….treba svi da uzmemo po koliko ko moze drzavne zemlje…pa da vidimo bi li nas hapsili…sta mislite? sta odje ima da se “izvidja” ? ima pola sata da se vidi u katastar cija je zemlja i to je to…kakvi izvidjaji ha ha ….sprdnja

Johny Montenegrino
Johny Montenegrino
22.11.2020-02:44 02:44

E vala bas da vidimo sta ce da odluce