Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Afera “Asfalt-beton”: Hoće li Tužilaštvo popustiti pred hajdukom Carevićem?

Ovaj slučaj pokazaće crnogorskoj javnosti da li će glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić popustiti pred politički i finansijskim moćnim Carevićem, poznatim po hajdučiji i organizaciji nereda po Budvi u cilju očuvanja sopstvene fotelje. Usotalom građani će dobiti odgovor da li smo svi jednaki pred zakonom, ili ima privilegovanih

Smijenjeni predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević konačno je juče saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu po krivičnoj prijavi MANS zbog sumnje da je zolupotrijebio službeni položaj u aferi koja je poznata pod nazivom “Asfalt”. Time je po prvi put Carević pred istražiteljima pozvan da objasni svoju ulogu u više nego sumnjivom poslu. Sudeći po medijskim natpisima, pred Carevićem su tek saslušanja jer je sporna i njegova uloga u aferi Krimovica, ali i u onome što se ovih dana dešavalo u Budvi, kada je predvodio neovlašćeni pokušaj zauzimanja zgrade opštine Budva.

Carević

Podsjetimo, krajem maja NVO MANS je prijavio Carevića da već duže koristi podgoričku kompaniju “Asfalt-beton gradnja” kako bi kao prikriveni podizvođač učestvovao na tenderima koje raspisuje Opština Budva. Na taj način Carević je od početka svog mandata  sa ovom kompanijom zaključio čak 11 ugovora, vrijednih 1,9 miliona eura. Prema tvrdnjama te NVO,  kompanija “Asfalt-beton gradnja”, iza koje stoji Vladimir Mirković, koji je privođen u predmetu KLAP, koristila je mehanizaciju Carevićeve kompanije “Carinvest”, što ga je dovelo u očigledan konflikt interesa.

Konkretni podaci ukazuju da je firma “Asfalt-beton gradnja” sanirala seoski put u budvanskom naselju Pobori, za šta je od Opštine Budva dobila oko 420 hiljada eura, kroz ugovor o nabavci radova koji je potpisao predsjednik Opštine Marko Carević. Prema tvrdnjama NVO, Iako je “Asfalt –beton” formalno izvođač radova, snimci i fotografije Televizije Budva dokazuju da se na tom gradilištu nalazi mehanizacija firme “Carinvest”, čiji je vlasnik porodica Carević.

Praktično ista situacija, kako se navodi u prijavi, bila je i na ostalim radovima za koje je “Asfalt-beton gradnja” dobila novac od Opštine Budva. Tako je mehanizacija firme Carinvest bila korišćena i na radovima u centru Budve, Bečićima, Petrovcu, Reževićima, na Jazu, kao i u naseljima Podkošljun, Čelobrdo , Lapčići, Stanišići, Lazi i Rozino.

Uvidom u dokumentaciju koju je kompanija Asfalt beton gradnja dostavila na tenderu navedeni su tehnička opremljenost koja je neophodna za izvođenje građevinskih radova, pa su na taj način dobili posao i na najvrijednijim tenderu. Ta firma dobila je posao od 800.000 eura, a sve je to finansirala opština Budva. Dokazi da se u ponudi Asfalt-beton gradnje govore da je ta firma precizno navela oko čak 40 različitih mašina i kamiona.

foto mans.co.me

Ono što je sporno, jeste činjenica da firma Asfalt beton gradnja u svom posljednjem godišnjem izvještaju za 2019. godinu, navodi da je ukupna vrijednost opreme koju posjeduje, procijenjena na svega 74 hiljade eura, što je znatno manje od vrijednosti mašina koje se vide na snimcima i fotografijama. U izvještaju u poslovanju, ne postoji nikakav podatak o kreditima iz kojih bi se mogla finansirati vrlo vrijedna oprema koja je navedena u ponudi za učešće na tenderima. U ponudi Opšitni Budva, “Asfalt-beton gradnja” nije navodila firmu Carinvest  kao zvaničnog podizvođača ili podugovarača, na šta je obavezivao Zakon o javnim nabavkama kao i uslovi tendera. Ono što jeste sastavni dio tenderske dokumentacije činila je  i izjava Marka Carevića da u ovom poslu nije u konfliktu interesa:

“Izjavljujem da nisam u sukobu interesa i da ne postoji ekonomski i drugi lični interes koji može kompromitovati moju objektivnost moju objektivnost i nepristrasnost u ovom postupku javne nabavke”.

foto mans.co.me

 

Prema podacima MANS-a podgorička kompanija opremu “Carinvesta” koristila i za učešće na tenderima u drugim opštinama poput Kotora, Tivta i Herceg Novog.

Tivat, foto mans.co.me
foto Meljine,mans.co.me

Kada se cjelokupni slučaj saglda pred istražiteljima i nije toliko težak posao dokazivanja, ali sve bi to trebalo opet uzeti sa određenom dozom rezerve, jer se zna da je Marko Carević do sada bio iznad zakona u mnogim situacijama.

Tako Carević još uvijek prolazi nekažnjeno za mnoge afere u kojima je upleten, poput one koja se odnosi na uzurpacije 450.000 kvadrata imovine u Krimovici, ali i sumnjivog upravljanja plažom Ploče bez tendera već 18 godina.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: Da li će konačno poslušati portal Aktuelno i procesuirati Carevića?

Ovaj slučaj pokazaće crnogorskoj javnosti da li će glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić popustiti pred politički i finansijskim moćnim Carevićem, poznatim po hajdučiji i organizaciji nereda po Budvi u cilju očuvanja sopstvene fotelje. Usotalom građani će dobiti odgovor da li smo svi jednaki pred zakonom, ili ima privilegovanih.

Detaljnije o aferama Carevića možete vidjeti u
VIDEO

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve