Vazduh je juče i danas najzagađeniji bio u Pljevljima, saopštili su iz Agencije za zaštitu životne sredine, naglasivši da će sjutra meteorološke prilike, pritisak u okviru normale, mjestimična kiša i umjeren južni vjetar u većem dijelu Crne Gore povoljno djelovati na kvalitet vazduha.

Podgorica

U Agenciji ističu da je u južnom regionu (stanice se nalaze u Baru i Kotoru), kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti ni jednog polutanta, a da su u centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica varirale tokom dana.

“Najveće, maksimalne koncentracije izmjerene tokom jučerašnjeg dana su u 11 časova u Pljevljima 287,1 µg/m3 (Napomena: Mjerenja na automatskoj stacionarnoj stanici Gagovića imanje u Pljevljima su bila u prekidu od 20 časova 26. januara do devet sati 27. janaura zbog problema u napajanju strujom. Nakon intervencije na terenu, mjerenja su nastavljena i podaci o kvalitetu vazduha su dostupni na sajtu Agencije),  u 23 časa u Podgorici 182,6 µg/m3, u ponoć u Bijelom Polju 249,9 µg/m3 i u 21 čas u Nikšiću 150,9 µg/m3”, precizirali su u Agenciji.

Dodaju da su najmanje izmjerene koncentracije PM10 čestica juče zabilježene u  u 14 časova u Pljevljima 122,9 µg/m3, u šest časova u Podgorici 5 µg/m3, u 14 časova u Bijelom Polju 77,6 µg/m3 i u pet sati ujutru u Nikšiću 8,1 µg/m3.

“Prema poslednjim podacima sa mjernih stanica, od 17 časova, koncentracija PM10 čestica iznosi u Pljevljima 71,5 µg/m3, Podgorici 61,9 µg/m3, Bijelom Polju 20,6 µg/m3 i Nikšiću 44,6 µg/m3”, navode u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Preporuke Instituta za javno zdravlje:

Visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3):

  • preporučuje se svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu.
  • Treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje, vježbanjei sl.) na otvorenom.

Veoma visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM10 čestica veća od 180 µg/m3):

  • preporučuje se svima da izbjegavaju boravak, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje vježbanjei sl) na otvorenom do poboljšanja kvaliteta vazduha.

Komentari

avatar