Crnogorski  istoričar Novak Adžić kazao je da je nerealna najava mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Amfilohija da će obnoviti kapelu Aleksandra Karađorđevića na Lovćenu. To je, kako Adžić kaže za Antenu M, klasična zabluda i iluzija koje se ne može ostvariti.

“Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović, već 30-ak godina, otkad je zauzeo tu poziciju, najavljuje da se sa vrha Lovćena ukloni Njegošev mauzolej i vrati navodno Njegoševa kapela, a to je u stvari kapela koju je Aleksandar Karađorđević podigao 1925. i koja je predstavljala, kako je davno zapisao akademik istoričar dr Vladimir Dedijer, simbol uništenja nezavisne države Crne Gore, simbol svrgavanja dinastije Petrović-Njegoš i simbol ukidanja autokefalne Crnogorske crkve.

Mitropolit Radović već insistira u kontinuitetu punih 30 godina da se to učini i to je na fonu, odnosno na liniji svetosavske klerikalno-velikosrpske ideologije i politike. Duboko sam ubijeđen da je ta ideja i u postojećim okolnostima nerealna pored toga što je istorijski neutemeljena i mislim da je u Crnoj Gori dovoljno jaka građanska demokratska svijest da se to ni u budućnosti ne može dogoditi. Nije se dogodilo ni u teškim i krvavim 90-im godinama, a još manje mislim, koliko gođ, insistirala velikosrpska politika i njeni protagonisti da se to može dogoditi danas ili sjutra”, kazao je Adžić.

Komentarišiću najavu Amfilohija, Adžić kaže da je posrijedi klasičan politički cilj.

Ne radi se ovdje o obnavljaju Njegoševe kapele, već  zagovornici Sprske crkve permanentno traže da se vrati simbol svega onoga što je negiralo Crnu Goru, dodaje Adžić.

“To nije Njegoševa kapela, jer Njegoš je podigao sasvim drugu 1846. i ona bila je posvećena Svetom Petru Cetinjskom. Tokom rata Crne Gore sa Austrougarskom mornarhijom 1916. ta kapela je bila oštećena, ali ona se mogla popraviti, obnoviti, međutim Aleksandar Karađorđević je donio odluku i vlasti koje su bile u njegovoj službi da se ta kapela do temelja sruši i sahrani, podigne nova kapela koja je uslovno rečeno, otvorena i na dan rođenja sina Aleksandra Karađorđevića i koja predstavlja simbol pobjede dinastije Karađorđevića nad dinastijom Petrović.. Predstavlja simbol asimilacije i osvajanja Crne Gore koje se dogodilo poslije 1918, što je na taj način personifikovano Aleksandrovim zauzimanjem Lovćena 1925. podizanjem te kapele.

Zagovornici Srpske crkve i oni koji su još 1990. objavili pamflet knjigu “Vapaj Lovćena” traže da se vrati simbol svega onoga što je negiralo Crnu Goru”, podsjeća i pojašnjava Adžić.

Da ta kapela nije bila Njegoševa nego Aleksandrova, dokazao je u mnogim naučnim tekstovima i pokojni akademik dr Pavle Mijović i mnogi drugi naučnici.

“U pitanju je klasični politički akt i politički cilj, ali mislim da je to čista zabluda i iluzija i da se to neće i ne može dogoditi uprkos svim namjerama”, zaključuje Adžić.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelena
Jelena
10.09.2020-10:24 10:24

Neće gosp.Adzicu branile je samo Crnogorske, nebi smo je dale do zadnje, smrdljivim tvorovima!