Četvrtak, 1 Juna, 2023
Rubrika:

Adžić: Manastir prenijeti na CPC, braniti nacionalno dostojanstvo CG od negacije

Treba raditi na smirivanje tenzija ali i braniti državno i nacionalno dostojanstvo Crne Gore od negacije, poručuje Adžić

Na dnevnom redu Skupštine Prijestonice Cetinje koja je zakazana za sjutra naći će se i građanska inicijativa prenos prava svojine cetinjskog manastira sa Prijestonice Cetinje na Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC). Pravnik i publicista Novak Adžić zalaže se da cetinjski Parlament u zakonskoj proceduri da Cetinjski manastir na korišćenje i upotrebu CPC. Advokat i član pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske Dragan Šoć li prilikom odlučivanja voditi računa o poštovanju pravnog poretka. U konkretnom slučaju ne postoje uslovi ni formalno-pravni ni procesno pravni da se donese bilo kakva odluka koja se traži inicijativom. Ako se ona i donese ona neće proizvosti nikave pravne posljedice. Zajednički apeluju na smirovanje tenzija.

Onaj ko ima pravo svojine ima i pravo korišćenja i upotrebe. Tvrdim da je cetinjska opština dio države Crne Gore.

Adžić je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da se zalaže da cetinjski Parlament u zakonskoj proceduri da Cetinjski manastir na korišćenje i upotrebu CPC.

“Ne znam kako će se to odvijati. Ja sam za smirivane tenzija i institucionano i političko rješavanje problema ali isto tako i za poštovanja ljudskih prava i sloboda obespravljenih nacionalnih Crnogoraca koji su ugroženi u svojoj državi aktuelnom politikom koja negira fundamentalni državni i nacionalni identitet”, kazao je Adžić i dodao da je bio učesnik protesta na Cetinju.

“Dobro je da je sve prošlo bez žrtava, treba raditi na smirivanje tenzija ali i braniti državno i nacionalno dostojanstvo Crne Gore od negacije”, kazao je Adžić.

Da je pravni savjetnik Prijestonice Cetinje Šoć bi im rekao da inicijativu uvrste na dnevni red ako je, kao su kazali, ona u saglasnosti sa statutom prijestonice. Građani, kako ističe, zaslužuju odgovor. Ističe da prilikom odlučivanja treba voditi računa o poštovanju pravnog poretka.

“U konkretnom slučaju ne postoje uslovi ni formalno-pravni ni procesno-pravni da se donese bilo kakva odluka koja se traži inicijativom. Ako se ona i donese ona neće proizvesti nikave pravne posljedice i od toga nemam zebnje”, kazao je Šoć.

Upozorava da takva odluka može da pošalje poruku koja bi mogla da podgrije postojeće podjele i tenzije i usmjeri ih u pravcu koji niko ne želi.

“Odbornici Cetinja da shvate da imaju ozbiljnu odgovornost a onima koji huškaju na nezakonito i protivpravno ponašanje a kunu se u vladavinu prava u evropske vrijednosti poručujem da to ne rade jer su i oni stanovnici države i ne zovu đavola jer se on može pojaviti. Ja ga ne želim. Da ga niko ne želi ne bi manipulisao osjećanjima ni Srba ni Crnogoraca ni Albanaca ni Bošnjaka, a toga u Crnoj Gori ima i više nego je potrebno”, kazao je Šoć.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
13.09.2021-09:49 09:49

Baš me ne iznenađuje ovaj Šoći. On poziva na smirivanje a svoj vakat je samo raspirivao i to upravo po nacionalnom pitanju. Kako reče Katnić za Milačića? Važi i za Šoćija.