Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Adžić i Brđanin u posjeti FBI

Predstavnici FBI-a su sa crnogorskim kolegama razmijenili iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala i razmotrili tekuće istrage koje omogućavaju odličnu priliku za dalji razvoj partnerstva

Prvog dana radne posjete SAD-u, delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije koju čine ministar Filip Adžić i direktor Zoran Brđanin, sa saradnicima sastali su se sa predstavnicima Federalnog istražnog biroa, kako bi razmotrili dalje modalitete saradnje i podrške FBI-a crnogorskim kolegama.

Iz MUP je saopšteno da je organizovan je susret sa vršiocem dužnosti glavnog specijalnog agenta, kao i predstavnicima Oligarh tima i Odjeljenja za organizovani kriminal.

Predstavnici FBI-a su sa crnogorskim kolegama razmijenili iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala i razmotrili tekuće istrage koje omogućavaju odličnu priliku za dalji razvoj partnerstva.

Adžić je, navodi se, pohvalio saradnju koju crnogorska policija ima sa FBI-om, i zahvalio na podršci koju crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova/Uprava policije dobija kako od Biroa, tako i ostalih službi za sprovođenje zakona SAD-a.

“Rezultati koje ostvarujemo proizvod su dobre saradnje koju imamo sa našim međunarodnim partnerima i podrške koju nam u kontinuitetu pružaju”, poručio je Adžić.

Brđanin je podsjetio na saradnju crnogorske policije sa FBI, u okviru koje su prethodne godine uspješno sprovedena kriminalistička istraživanja u odnosu na komunikacije sa kriptovanih uređaja.

Takođe, iz MUP-a navode da je Brađanin informisao sagovornike i o sadržaju nacrta Strategije za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu.

Usvajanjem ovog dokumenta u Crnoj Gori biće stvoren multidisciplinarni, integrisani i cjelovit pristup svih relevantnih aktera, u kontekstu definisanja i realizacije strateških i operativnih prioriteta rada u cilju prevencije i suzbijanja oblika transnacionalnog kriminaliteta. Ovom prilikom posebno je naglašen doprinos Kancelarije Međunarodnog programa za obuku u krivičnim istragama Ministarstva pravde SAD-a (ICITAP) u okviru ovog projekta.

Predstavnici obije strane ukazali su ovom prilikom na važnost razmjene iskustava, znanja i najboljih praksi i ponovili otvorenost za unapređenje saradnje u svim segmentima od obostranog interesa. Važno je naglasiti i da je pravni ataše FBI-a za Crnu Goru, Srbiju i BiH, Kenet Brajan, iskazao spremnost FBI-a za konkretnu podršku crnogorskim kolegama u odnosu na aktuelne sajber napade, na čemu se već radi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve