Adaptacija kuće nobelovca Iva Andrića na Toploj odvija se po planu, u skladu sa projektom Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

“Na terenu nema otežavajućih okolnosti koje bi usporile radove. Čitav posao trebalo bi da bude gotov u oktobru, kada bi kuća trebalo da bude otvorena za posjete”, priča za Radio Jadran rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju, Simonida Kordić.

Kad je riječ o unutrašnjosti, Kordić navodi da će biti skinute pregrade koje su služile za ugostiteljski objekat i napravljen sanitarni čvor, kao i sve što je neophodno da bi kuća funkcionisala kao muzej:

“Unutrašnjost će biti onakva kakva je bila dok je i Andrić koristio. Biće opremljena sadržajima koji su iz njegovog perioda ili imaju neku konekciju sa Andrićem. Kad je riječ o stalnoj postavci, stručnu riječ daće muzeolozi, kako bi ona odrazila duh pisca, uz interaktivne sadržaje, kako bi odgovorili zahtjevima savremenog posjetioca”, kazala je Kordić.

Svi radovi moraju biti gotovi do jeseni, kraj oktobra – početak novembra i kuća u potpunosti dostupna posjetiocima:

“Posjeta unutrašnjosti kuće svakako neće biti moguća zbog gradilišta, ali bismo voljeli da neke programe, manje produkcijski zahtjevne i bezbjedne po posjetioce održimo vanka. Međutim, s obzirom da se adaptacija finansira sredstvima međunarodnog projekta, nama je bitnije da poštujemo dinamiku izvođenja radova. Jer, ne možemo zato što želimo programe, usporavati radove. Tu će morati da se nađe neki „srećan kompromis“, ocijenila je Kordić.

Mišljenja je da je u interesu svih da se najprije projekat uspješno i kvalitetno sprovede do kraja.

Rekonstrukcija Kuće Iva Andrića sprovodi se kroz prekogranični projekat „Co.Co. Tour“, koji realizuje Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi. Odobren je u okviru programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Ukupna vrijednost obezbijeđena iz projekta iznosi 190.000 eura,a do sada je utrošeno oko 30 hiljada eura.

Građevinske radove izvodi međunarodni konzorcijum „Hills & Waters“ i „Boka gradnja“, koja je dio tog konzorcijuma. Izvođač je izabran na tenderu, jer posjeduje međunarodno iskustvo u implementaciji projekata koje finansira Evropska unija. Projekat adaptacije uradila je Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve