Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

„Новая газета”: Kiril i Ilarion vlasnici basnoslovnih nekretnina

Mitropolit Ilarion Alfejev najbliži saradnik patrijarha Rusije i predśedavajući Odeljenja za vanjske crkvene veze Sinoda Moskovske patrijaršije, među vrlo srećnim je Rusima koji su postali vlasnici skupocjenih nekretnina u Španiji

Piše: Vladimir Jovanović

Mitropolit Ilarion Alfejev najbliži saradnik patrijarha Rusije i predśedavajući Odeljenja za vanjske crkvene veze Sinoda Moskovske patrijaršije, među vrlo srećnim je Rusima koji su postali vlasnici skupocjenih nekretnina u Španiji – piše „Новая газета”.

„Mitropolit Ilarion je u ‘šemi’ sa španskim nekretninama u stambenome kompleksu Mare Nostrum II na živopisnome obronku mora u gradu Altea (provincija Alikante)”, tvrdi ruski medij, koji objavljuje fotografiju toga stambenoga kompleksa i izvod iz katastra nepokretnosti.

„Grigorij Alfejev, mirsko ime Ilariona, vlasnik je jednoga od najskupljih penthausa. Nalazi se na dva nivoa posljednjih spratova, ima sopstvenu otvorenu i zatvorenu terasu, prostor za roštilj, bazen, dvije spavaće sobe sa kupatilom i još mnogo toga. Ukupna površina penthausa u Ulici Repetidor 25, prema službenoj knjizi katastra, iznosi 235 kvadratnih metara, a cijena iznosi 950.000 eura”.

Kako piše „Новая газета”, „okolnosti kupovine penthausa nijesu potpuno transparentne. S jedne strane, kao i svaki monah, kada se postrigao, Ilarion je dao zavjet nepośedovanja i, teoretski, ne može da pośeduje lično vlasništvo, osim onoga najpotrebnijega u svakodnevnome životu”. Ruski medij sugeriše da je Ilarion dobio novac za penthaus od biznismena sumnjive reputacije.

„Uzgred, sekularno ime Ilariona Alfejeva pojavljuje se u još jednome registru nekretnina – ruskome. Ilarion je jedan od tri osnivača organizacije vlasnikâ kuća Новоалександрово u gradskome kvartu Mitiščhi, blizu Moskve”.

„Новая газета”, međutim, podśeća da Ilairon nije izuzetak u vrhu Moskovske patrijaršije i da život u luksuzu ličnim primjerom daje patrijarh Kiril Gundjajev.

„Patrijarh Kiril, naravno, postavlja visoke standarde potrošnje vladikâ u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Prema pisanju ‘Московских новостей’, do 1997. godine Odeljenje za vanjske crkvene veze, na čijem je čelu tada bio Kiril, uvezlo je 7 milijardi dolara duvanskih proizvoda koji nijesu podložni akcizama. Kasnije su se pojavili podaci o učešću Kirila u automobilskim, juvelirskim, naftnim i ribarskim biznisima. Zahvaljujući tome, stekao je reputaciju milijardera, najbogatijega čovjeka u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, čije se bogatstvo procjenjuje na rasponu od 4-8 milijardi dolara”.

„Patrijarh je zadržao svoju ušteđevinu u švajcarskim bankama, odakle je, tek posljednjih godina, djelimično prebačena u Austriju i Italiju, vjerovatno pod garancijom Vatikana”.

„Kiril, pod svojim svjetovnim imenom, Vladimir Mihajlovič Gundjajev, pośeduje penthaus u moskovskoj kući na Naberežnoj (Ul. Serafimoviča 2)”, navodi „Новая газета”, i dodaje:

„Rezidencija patrijarha na Crnome moru, kod Gelendžika, čija je gradnja procijenjena na milijardu dolara, formalno je u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, ali nema slobodnoga i besplatnoga pristupa za druge arhijereje Ruske crkve.

Kirilovo privatno vlasništvo je i vikendica u blizini Ciriha, u Švajcarskoj, koju su mu poklonili 1970-ih, dok je služio u Svjetskome savjetu crkava. Pretpostavlja se da ima vlasničkih udjela u velikome broju nekretnina u Moskvi, Smolensku i Kalinjingradskoj oblasti.

Patrijarhu je u potpunosti na raspolaganju više od 20 rezidencija koje su formalno vlasništvo raznih centralizovanih i lokalnih vjerskih organizacija Ruske pravoslavne crkve”.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve