Borisov: Balkan će biti jedno od najboljih mjesta za život

0

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je da dolazak lidera EU u Sofiju na Samit EU-Z. Balkan i njihovo upoznavanje sa problemima regiona predstavlja uspjeh.

 

Međutim, naveo je da ipak sve zavisi od samog Zapadnog Balkana.

Borisov je na otvaranju konferencije “Dijalog sa zapadnim Balkanom: stvaranje područja rasta, sigurnosti i povezanosti na putu ka Evropi”, u Sofiji, rekao da svi u Savjetu razumiju značaj željezničkih koridora, autoputeva, digitalne infrastrukture i luka u regionu.

Prema njegovim riječima, lideri Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke koji su u Sofiji moći će da steknu pravu ideju o tome šta će se finansirati i kako.

“Uvjeren sam da će Balkan postati jedno od najboljih mjesta za život u Evropi”, rekao je Borisov.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Zaharijeva je rekla da zemlje Zapadnog Balkana pokazuju da su sposobne da primjene reforme i riješe bilateralne sporove.

“Najpre treba da pokažemo da možemo da živimo u sadašnjosti, ostavimo prošlost iza sebe i sarađujemo”, rekla je Zaharijeva.

Ona je rekla da se neto platiše u EU protive brzom proširenju EU napominjući, međutim, da beskonačno odlaganje obeshrabruje građane Zapadnog Balkana.

Šef poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber rekao je da “Evropi treba Zapadni Balkan i Zapadni Balkan treba Evropi ali u EU postoji otpor”.

On je kazao da želi da ubijedi ljude da za Zapadni Balkan postoji put ka Evropi, ali je dodao da EU nije spremna da sada primi još šest novih članica.

Konferencija je održana uoči sjutrašnjeg samita EU – Zapadni Balkan, a prisustvuju joj političari i predstavnici nevladinih organizacija zemalja regiona i EU.

Glavna tema je bila evropska perspektiva zemalja u regionu i koji su to koraci kojima se postiže njihova povezanost.

Inače, Bugarska je domaćin sjutrašnjeg samita EU – Zapadni Balkan kojoj će prisustvovati lideri 28 zemalja članica EU i šefova država i vlada zemalja Zapadnog Balkana.

Samit je veliki uspjeh za Bojka Borisova, smatra Veber koji je ranije danas na bugarskoj nacionalnoj televiziji rekao da je Borisov uspio da temu zapadnog Balkana postavi na agendu evropske spoljne politike.

“Očekujem da će danas rezultat biti signalizacija Balkana na mapi, kao i na njihovoj infrastrukturi, finansijama i ekonomiji”, rekao je on.

izvor: B92

Komentari

avatar